FASPER DO KRAJA MARTA DA VRATI MILION EVRA: Inspekcija utvrdila finansijske nezakonitosti na Defektološkom fakultetu

Lj.B.

22. 03. 2023. u 13:54

FAKULTET za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (nekadašnji Defektološki fakultet) do kraja marta u državni budžet treba da vrati - više od milion evra. To je naložila budžetska inspekcija Ministarstva finansija, koja je utvrdila da je ova visokoškolska ustanova, po osnovu više nezakonitih radnji, oštetila državni budžet za 1,085 miliona evra i to u periodu od početka 2018. do kraja 2022. godine.

ФАСПЕР ДО КРАЈА МАРТА ДА ВРАТИ МИЛИОН ЕВРА: Инспекција утврдила финансијске незаконитости на Дефектолошком факултету

Foto Z. Jovanović

Prema izveštaju inspekcije, Fakultet je isplaćivao dodatak na plate, u iznosu od 55.101.460,90 dinara, zbog "povećanog obima posla" 51.408.626 dinara, po osnovu "dodatnog koeficijenta" 1.466.196 dinara i još 1.214.315 dinara na osnovu nezakonitih isplata po jednom rešenju.

Inspekcija je utvrdila i da je Fakultet nezakonito iznajmljivao prostorije koje je dobio od države na korišćenje u Ulici Svetog Save broj 14 na Slaviji, što je zakonskim propisima zabranjeno. Fakultet je te prostorije iznajmio Komercijalnoj banci - garažu od 480 kvadratnih metara i poslovni prostor od 152 kvadrata, za šta je ta banka od 2018. do 2022. godine platila 13.321.261,69 dinara na ime zakupa.

Takođe, Fakultet je pozorištu "Slavija" iznajmio prostor u Ulici Svetog Save 16 koji je dobio od države na korišćenje ukupne površine 732,9 kvadratnih metara. Na ime petogodišnjeg zakupa, pozorište je platilo 3.873.563 dinara. I taj novac treba da se vrati u budžet.

Inspekcija je otkrila i da su tadašnja dekanka Snežana Nikolić i prodekanke Gordana Odović i Vesna Žunić Pavlović nezakonito koristile taksi usluge, iako su dobijale novac za javni prevoz. Tako fakultet treba da vrati 214.540 dinara po osnovu nezakonito isplaćenih naknada za taksi usluge, ali i 575.502 dinara na osnovu nezakonito isplaćene razlike izumeđu mesečne cene markice za prevoz i ispostavljenih računa za taksi.

Ovaj fakultet je, osim po finansijskim malverzacijama, poznat i po raznim drugim nezakonitim radnjama koje su ranije konstatovali Ustavni sud i drugi nadležni sudovi u Srbiji, ali i Ministarstvo prosvete i Univerzitet u Beogradu.

Na beogradskom univerzitetu kažu da oni nemaju uvid u trošenje sredstava svakog fakulteta pojedinačno uključujući i njegove sopstvene prihode.

- Univerzitet u Beogradu čini 31 fakultet i 11 instituta i svi oni su nezavisna pravna lica koja se finansiraju iz budžeta u skladu sa važećom uredbom, a većina fakulteta ostvaruje i sopstvene prihode kojima samostalno raspolaže u skladu sa zakonom - kažu u rektoratu BU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)