AKO se usvoje izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, od septembra će praktičnu i nastavu iz stručnih predmeta u umetničkim i srednjim stručnim školama moći da predaju i svršeni srednjoškolci!

Super

11.03.2023. 00:19

Nego, kad cemo moci da decu ne saljemo u skole, nego da ih sami kuci ucimo? Jer tako ce vise nauciti, ovo postaje smesno koliko je zalosno.

Vladimir

11.03.2023. 01:44

Pa ima dosta neskolovanih "dovoljno" na spisku pa moraju ih negde zaposliti... Eto resenjaaaa! Sa srednjom skom da predaje? Eeeej pa to nema nigdeee na svetu bre.

raca

11.03.2023. 07:11

Ajmo - ate svi u propast Zbogom školo nisam te ni volo glup sam bio što sam dolazio Gospodo učitelji da ste pametni i odete iz škole pa taj koji piše zakone zajedno sa roditeljima nek uče njihovu decu e onda će se videti , jer i ovako ništa neznaju.

Patriota

11.03.2023. 08:37

Брука и срамота, дајте плате људима, а не у просвети 20% мања плата од просека, па се после чуде зашто су демотивисани просветни радници и зашто нико неће у просвету него морате средњошколце да убацујете у некада поштовани професију!!!!

Aleksa

12.03.2023. 00:25

Drzava se unistava po principu ,unisti selo i prosvetu ti si zavrsio poso e moja Srbijo !!!!! Kako vas bre vise nije sramota ovo da radite Policajac ima platu 80 000 Nastavnik 60 000 e sada ce sa srednjom skolom nastavnik imati 80 000 Do septembrra juri glasove i dobijas pola norme u prosveti ima mesta

Razočaran

12.03.2023. 02:53

Срљамо и даље у пропаст. Хајде да да сви погурамо да се то пре деси јер за назад је касно. Обезвређени и осрамоћени, празних новчаника... За 5 година дефицит у кадровима ће бити за 70 посто наставних предмета. Није више нико луд да ради за ситне новце са којим не може да се преживи (срамота) , сви виде да је ђаво однео шалу... Решење постоји за све то али нико не жели да посегне за њим због лобија запада и разно разних интереса. Вратимо систем на стабилне ноге!!! 1.Укинити 30 посто администрације.2.избацити 25-30 посто градива (зарад тога више вежбе и утврђивања) из уџбеника који само додатно оптерећују без било каквог циља... , 3. Повећати углед наставника кроз стимулисање, награђивање( слободне дане, пореске олакшице, јефтине станове, јефтине кредите... ) за остварене резултате итд. 4. Увести платне разреде и врло јасно и не двосмислено дефинисати исте јер незаслужују сви да имају исту плату... . 5. Повећати плате минимум 50 - 60 посто што би био велики подстицај и за старе и нове кадрове(сеђ тога да је испоштован колективни уговор то би и било на том нивоу) 6. Смањити мешање родитеља на рад установе. 7. Забранити ношење смарт телефона ученицима током боравка у школама... 8. Смањити број ученика по одељењу на максимално 20-22 ученика као у Европи. 9. Вратити штампане дневнике рада (дидатна писања и образлагања немају никакво утемељење нити помажу да буде боље само одвраћаји професора од својег посла...) И тако још по која ставка. Резултат тога биће видљив кроз свега неколико месеци. Деца ће више научити и бити вреднија, више ће се дружити и више гајити емпатије једни према другима. Гледајући ситуацију око себе имаће већу веру у будућност, док ће професори бити задовољнији и материјално и морално и биће продуктивнији и мотивисанији за рад. Али... Није то у интересу на велику жалост. У интересу је да се тотално упропастимо и уназадимо. На одличном смо путу да се то и на крају деси. Или се већ десило?