PREMINULA GORDANA KUIĆ: Veliki gubitak za srpsku književnost

Novosti online

15. 01. 2023. u 19:33

KNjIŽEVNICA Gordana Kuić, autorka devet romana i dve zbirke priča, preminula je u Beogradu u 81. godini.

ПРЕМИНУЛА ГОРДАНА КУИЋ: Велики губитак за српску књижевност

Foto: Printskrin/Youtube/Gaudium

Gordana Kuić je rođena u Beogradu 1942. godine. Završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i Hanter koledžu u Njujorku.

Objavila je romane “Miris kiše na Balkanu”, “Cvat lipe na Balkanu”, “Smiraj dana na Balkanu”, ‘Duhovi nad Balkanom”, “Legenda o Luni Levi”, Bajka o Benjaminu Baruhu”, “Balada o Bohoreti”, “Roman u slikama” i “Rroman u pričama”.

Objavila je i dve knjige pripovedaka “Preostale priče” i “Sa druge strane noći”.

Prema njenom romanu "Cvat lipe na Balkanu" snimljena je TV serija, u režiji Ivana Stefanovića, a prema romanu "Miris kiše na Balkanu" snimljeni su TV serija i film, u režiji Ljubiše Samardžića.

U dramatizaciji Nebojše Romčevića napisana je drama "Miris kiše na Balkanu", koja je premijerno izvedena 2009. u Madlenijanumu. "Miris Kiše na Balkanu - balet o Riki" premijerno je izveden u Sarajevu 1992, te u Beogradu iste godine na BEMUS-u. Gordana Kuić dobila je nagradu Žensko pero za 2006. godinu, nagradu za najbolju prozu Banjalučkog sajma knjiga za sabrana dela i nagradu Izdavača i knjižara BIH za 2010. godinu.

Njeni romani prevedeni su na francuski, engleski, poljski, makedonski, slovenački, italijanski, nemački, španski i hebrejski jezik. Sahrana Gordane Kuić biće održana 19. januara u 14.30 h na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove