HRANA KOJA VAS POTAJNO UNIŠTAVA IZNUTRA: Srbi je obožavaju, a diže šećer do plafona

В.Н.

06. 11. 2025. u 20:38

ŠEST svakodnevnih naminrica koje većina nas jede mogu da ubrzaju proces starenja i povećaju rizik od ozbiljnih bolesti.

ХРАНА КОЈА ВАС ПОТАЈНО УНИШТАВА ИЗНУТРА: Срби је обожавају, а диже шећер до плафона

Foto: Shutterstock

Prema Hajdi Moreti, nutricionistkinji i autorki bestselera Gut Fix i Period Fix, mnoge uobičajene namirnice zapravo ubrzavaju starenje iznutra.

- Te namirnice podižu nivo šećera u krvi, pojačavaju upale i oštećuju ćelije koje nas održavaju mladim i vitalnim - objašnjava Moreti, piše She Finds.

Ona otkriva šest najgorih namirnica koje doprinose starenju i bolestima povezanim s godinama, a mnogi ih jedu svakog dana.

Peciva

- Ove prerađene žitarice gotovo da nemaju nutritivnu vrednost - kaže Moreti.

One naglo podižu nivo šećera u krvi, što povećava insulin i izaziva upalne procese. Vremenom to oštećuje tkiva, ubrzava starenje i povećava rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. Još problematičnije, većina kupovnih peciva sadrži aditive i konzervanse koji dodatno ubrzavaju starenje kože i ćelija.

Zdravija alternativa su hleb od proklijalih žitarica, domaći kiselotestni hleb ili tost od bademovog brašna.

Sendviči

Foto: Shutterstock

Kombinacija belog hleba i prerađenog mesa prava je formula za upalu.

- Ovi sendviči puni su rafinisanih ugljenih hidrata i hemikalija - upozorava Moreti.

Posledica je loš unos hranljivih materija, povišen insulin i oksidativni stres - glavni faktori ubrzanog starenja.

Zdravija alternativa je otvoreni sendvič od integralnog hleba sa nemasnim proteinima i povrćem ili „wrap“ od zelene salate.

Slatke kafe i latte napici

Vaš omiljeni karamel „latte“ možda je najveći neprijatelj mladolikog izgleda.

- Količina šećera u ovim napicima je zastrašujuća - upozorava nutricionistkinja.

Šećer oštećuje mitohondrije, deo ćelije zadužen za proizvodnju energije, što direktno ubrzava starenje i povećava rizik od srčanih bolesti i Alchajmera.

Zdravija alternativa je crna kafa, espreso ili kafa bez šećera, sa malo cimeta ili stevije.

Pasta

FOTO: Novosti

Većina industrijske testenine je rafinisana i bogata skrobom, što izaziva nagli skok šećera u krvi.

- Redovno konzumiranje prerađene testenine može da dovede do hroničnih upala i povećanja telesne težine - upozorava Moreti.

Čak i integralna testenina može predstavljati problem ako se jede u prevelikim količinama.

Zdravija alternativa je testenina od leblebija ili sočiva, koja ima više proteina i vlakana, ili „testenina“ od tikvica.

Proteinski šejkovi iz prodavnice

Iako je protein važan za mišiće i metabolizam, mnogi komercijalni proteinski napici mogu biti štetni.

- Sadrže veštačke zaslađivače i aditive koji narušavaju crevnu mikrofloru - objasnila je ona. Poremećena mikrobiota oslabljuje imunitet i ubrzava biološko starenje. Neki šejkovi takođe imaju previše fosfata, što može povećati rizik od srčanih bolesti.

Zdravija alternativa su prirodni proteini bez aditiva ili biljni protein bez zaslađivača.

Beli pirinač

Foto: Shutterstock

Iako se često smatra laganim obrokom, beli pirinač ima vrlo malo hranljivih materija i izaziva nagli skok šećera u krvi. Redovna konzumacija može dovesti do oštećenja tkiva i ubrzanog starenja.

Zdravija alternativa su integralni pirinač ili kinoa.

Tajna mladolikosti počinje na tanjiru

Starenje se ne usporava skupim kremama, već onim što svakodnevno jedemo.

- Visok šećer u krvi, upale i oštećene ćelije najveći su pokretači starenja - objašnjava Moreti.

Izbacite prerađene i rafinisane namirnice i podržite dugovečnost, vitalnost i zdravlje kože iznutra.

BONUS VIDEO - "STAZE KOSMETA": Šar-planina - Epizoda 3 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVO SMRŠAO 20KG - SADA OTIŠAO U PLAVO: Nova transformacija Andrije Kuzmanovića (FOTO)