REGULIŠU KRVNI PRITISAK, ČUVAJU KOSTI: Šest razloga zašto su semenke bundeve toliko dragocene
SEMENKE bundeve često ostaju u senci samog ploda, mada bi trebalo da zauzimaju posebno mesto na trpezi.
Foto Shutterstock
Dobre stvari dolaze u malim pakovanjima, što je tačno u slučaju semenki bundeve. Drevna indijska medicina ajurveda ih ne vidi samo kao grickalicu, već kao blagotvornu namirnicu koja obnavlja i hrani ceo organizam. Od imuniteta i probave, preko hormona i sna, pa sve do srca i kostiju, njihova korist je višestruka.
Nutritivna riznica
Semenke bundeve obiluju proteinima, zdravim mastima, magnezijumom, cinkom i antioksidansima. U ajurvedi se opisuju kao hrana koja umiruje i jača, te pomažu da se uravnoteže Vata i Pita doša (životne energije koje upravljaju telom i umom). Njihova hranljivost i stabilizujuća energija doprinose snazi i imunitetu.
Prijatelj reproduktivnom zdravlju
Jedna od najcenjenijih uloga semenki bundeve jeste njihovo delovanje na plodnost i hormonsku ravnotežu. Bogate su cinkom, mineralom ključnim za testosteron i zdravlje prostate, ali i za balans hormona kod žena. U ajurvedi se svrstavaju u grupu hrane koja jača vitalnost i seksualnu energiju.
Bolja probava
Ajurveda ističe da je dobra probava koren zdravlja. Zahvaljujući vlaknima, semenke bundeve olakšavaju pražnjenje i smanjuju zatvor, dok njihova blago masna struktura pomaže kod suvoće i nepravilne probave, čestih kod Vata neravnoteže.
Jačanje imuniteta i brže zarastanje rana
U ajurvedi se semenke bundeve ubrajaju u rasajane, namirnice koje podmlađuju i jačaju otpornost. Cink i antioksidansi ubrzavaju zarastanje rana i pomažu telu da se brani od infekcija, naročito u periodima prelaska godišnjih doba.
Smirenje uma i bolji san
Prirodni su izvor triptofana, aminokiseline koja podstiče lučenje serotonina i melatonina. To znači da pomažu kod stresa, anksioznosti i nesanice. Istraživanja potvrđuju da doprinose boljem raspoloženju, pamćenju i mentalnoj jasnoći.
Zdravlje srca i kostiju
Ajurvedski tekstovi semenke bundeve opisuju kao hranu koja jača krv i kosti. Zahvaljujući magnezijumu i omega-3 masnim kiselinama, one pozitivno utiču na zdravlje srca, regulišu krvni pritisak i doprinose čvrstoći kostiju.
Kako ih uvesti u ishranu?
Najbolje ih je blago prepeći radi lakše probave. Možete ih posuti po salatama, dodati u smutije, kaše ili jesti šaku dnevno kao zdravu užinu. Preporučena količina je jedna do dve kašike dnevno.
(Kurir)
BONUS VIDEO:
ŠAMPIONI U FOKUSU: Hadži Purići I 300 medalja šampiona znanja
Preporučujemo
FICO ZAGRMEO: Ono što Brisel radi Srbiji nema nikakve veze sa zdravim razumom!
PREMIJER Slovačke Robert Fico izjavio je danas da će na samitu EU - Zapadni Balkan govoriti u korist Srbije, kao i da ono što EU radi Srbiji nema veze sa zdravim razumom i da je kažnjavaju zbog njenih suverenih stavova.
17. 12. 2025. u 15:34
"SRBE SU RASTRGLI, RASTRGLI SU JEDAN NAROD" Putin žestoko udario po Evropi: Tamo nema civilizacije, samo degradacije!
ISPOSTAVILO se da na Zapadu nema nikakve civilizacije, već samo kontinuirana degradacija, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije.
17. 12. 2025. u 13:13
MIMU ZAUSTAVILA POLICIJA: Iznenadilo ih je ono što su zatekli u kolima
NAKON što ih je zaustavila policija, prizor u kolima ih je iznenadio...
17. 12. 2025. u 10:09
Komentari (0)