JAČI MAMURLUK ZBOG KVERCITINA: Zanimljivi rezultati istraživanja o crnom vinu
ISTRAŽIVAČI s Univerziteta u Kaliforniji utvrdili su zbog čega mnogi nakon konzumiranja vina imaju jak mamurluk.
Foto Shutterstock
Endrju Voterhaus, profesor enologije, kazao je za The Conversation da crveno vino sadrži mnogo kvercetina, koji utiče na sposobnost tela da pravilno prerađuje alkohol.
Kvercetin je fenolno jedinjenje koje se nalazi u kožici grožđa. U crvenom vinu ima više kvercetina nego u belom vinu jer ljuske crvenog grožđa ostaju duže tokom procesa fermentacije.
Istraživači su analizirali kako kvercetin usporava proces razgradnje enzima acetaldehida, koji se proizvodi u ljudskom telu pri razgradnji alkohola. Rezultati su potvrdili da je kvercetin bio snažan inhibitor u ovom procesu.
Kvercetin glukuronid ometa metabolizam i stvara dodatni acetaldehid za cirkulaciju - što uzrokuje upale i glavobolje.
Preporučujemo
PIJETE VODU SA LIMUNOM BAŠ SVAKI DAN? Evo šta se dešava sa vašim telom
16. 11. 2025. u 08:52
BEZVOLjNI STE I SAMO VAM SE SPAVA TOKOM JESENI? Ovo su načini da prebrodite umor
15. 11. 2025. u 09:52
ZDRAVLjE CREVA U FOKUSU: Kako razlikovati činjenice od zabluda, savetuju stručnjaci
12. 11. 2025. u 21:39
"TI SI KRETEN!" Žestoka svađa u studiju Hit tvita, Babić udario na Antonijevića
ŽESTOKA svađa izbila je večeras u studiju televizije "Pink" u emisiji Hit Tvit gde gostuju predsednica Narodne Skupštine Srbije Ana Brnabić, pravnik Milan Antonijević i biznismen Branko Babić.
16. 11. 2025. u 21:55
ZELENSKI ALARMIRAO EVROPU: Rusija će pokrenuti veliku agresiju na kontinent, poznata i godina
UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija planira da pokrene veliku agresiju na evropskom kontinentu 2029. ili 2030. godine, navodeći da na to ukazuje povećana ruska proizvodnja oružja.
13. 11. 2025. u 10:54
TAJ MALI ŽUT BIKINI: Teniserke zapalile net fotkama sa plaže
ARINA Sabalenka i Paula Badosa su u žiži.
18. 11. 2025. u 11:34
Komentari (0)