UBLAŽITE SIMPTOME - HRANOM: Preporuka stručnjaka - Ako imate psorijazu jedite brokoli
PSORIJAZA je hronično oboljenje koje je neophodno lečiti lekovima.

Foto Shutterstock
Ali, i pored medikamentne terapije potrebne su određene higijensko-dijetetske navike koje u značajnoj meri drže bolest pod kontrolom.
Da bi se ublažili simptomi psorijaze neophodno je uvesti izbalansiranu ishranu: namirnice bogate vitaminima, pre svega A i D, mineralima, antioksidansima i dijetnim vlaknima. Preporučuje se hrana bogata antioksidansima, beta-karotenima (šargarepa, kajsija, zeleno lisnato povrće), folnom kiselinom (brokoli, kupus i zeleno lisnato povrće), omega-3 masnim kiselinama (riba, laneno i čija seme). Unos crvenog mesa i mlečnih proizvoda sa visokim procentom mlečne masti se ograničava.

Foto Shutterstock
Folna kiselina je značajna u smanjenju simptoma psorijaze. Smanjuje upalu i svrab i na taj način doprinosi oporavku kože. Najviše folne kiseline sadrže brokoli, kupus i drugo zeleno lisnato povrće. Unos citrusa (limun, pomorandža, grejpfrut, mandarina) je ograničen. Mogu se piti samo razblaženi ceđeni sokovi.
Osim ishrane, za lečenje psorijaze je veoma važna pravilna nega kože i preparati koju na nju nanosimo.
Evo kako bi mogla da izgleda vaša petodnevna trpeza:

Foto: Shutterstock
Ponedeljak
doručak: salata od rendanog kupusa, šargarepe, kukuruza šećerca i tunjevine, kriška hleba sa vlaknima
užina: jedna sveža šargarepa
ručak: grilovana riba sa brokolijem kao varivom, začinjeno po ukusu
večera: belo meso na žaru i salata od kupusa, krastavca i mirođije

Foto: Free Images Pixabay
Utorak
doručak: kaša od 150 grama narendane šargarepe i 150 grama narendane jabuke sve preliveno sa 40 grama mlevenih oraha
užina: jedna banana
ručak: riblja čorba, bareni krompir i kupus salata
večera: laneno seme razmućeno u šolju niskomasnog jogurta

Foto: Free Images Pixabay
Sreda
doručak: ovsene pahuljice sa sitno iseckanim bademima, kokosovim ljuspicama i preliveno ključalom vodom
užina: pečena jabuka
ručak: grilovana riba sa brokolijem kao varivom, začinjeno po ukusu
večera: salata od pasulja, kukuruza šećerca, crvenog luka i crvene paprike začinjena po ukusu, kriška hleba bogatog vlaknima

Foto: Shutterstock
Četvrtak
doručak: uštipci od brokolija
užina: jedna sveža šargarepa
ručak: integralna testenina u sosu od tunjevine, sveža salata od kupusa i šargarepe, začinjena po ukusu
večera: laneno seme razmućeno u šolju niskomasnog jogurta

Foto Shutterstock
Petak
doručak: dva barena jaja i dinstana šargarepa začinjena sa malo belog luka i peršuna
užina: grožđe
ručak: losos ili orada, varivo kao prilog
večera: projara sa šoljom kefira
Preporučujemo

MUČE VAS NADUTOST I GASOVI? Uz ovu ishranu rešićete se tih problema (JELOVNIK)
06. 10. 2024. u 07:00

ČUDOTVORNA KURKUMA: Efikasan saveznik u borbi protiv mnogih zdravstvenih problema
29. 09. 2024. u 12:00

ŠPANIJA PROGLASILA VANREDNO STANjE
MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Španije proglasilo je vanredno stanje nakon današnjeg nestanka struje.
28. 04. 2025. u 21:32

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO KRAJ: Kome je pripao dvorac u Beču? Razveli se Toni i Dragana
PEVAČICA Dragana Mirković i biznismen Toni Bijelić zvanično su se razveli nakon 25 godina brak.
30. 04. 2025. u 12:32
Komentari (0)