MANJE PORCIJE ZA MANJE KILOGRAMA: Ovo je siguran, zdrav i jednostavan način da smršate i rešite se viška sala (JELOVNIK)
STRUČNjACI za ishranu, bilo da je reč o lekarima ili dijetetičarima, kada daju savete o ishrani i propisuju dijete, uvek će da vam naglase da je bitnija količina onoga što pojedete, od vrste hrane. U
 
                                                                                    Foto Shutterstock
narodu postoji mišljenje da želudac najbolje prihvata onu količinu koju možete da stavite u šaku. To praktično govori da je za mršavljenje ključna veličina porcije, od toga da li ćete za ručak da jedete pečenje ili boraniju.
Ovi saveti nikako ne znače da bi za obrok trebalo da se pojede malo keksa ili drugih grickalica, već da izbor namirnica mora da bude raznovrsan. Dakle, povrće, meso, jaja, voće, žitarice, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, riba...
Obroci bi trebali da budu mali, ali da praktikujete da ih imate oko pet puta dnevno. Ponekad organizam daje signale da bi nešto trebalo da pojedete, ali oni mogu da budu isključivo psihološke prirode, tako da ima istine u tvrdnjama da se gladovanje uči, a da bi se ono izbeglo jede se uvek u isto vreme.
Bitno pravilo je i da pijete dovoljno vode, i da ne jedete dva sata pre spavanja.
Evo kako bi mogao da izgleda dijetalni jelovnik:
 
Foto: Printskrin Jutjub/Uradi Sama- Ideje za kreativce
PONEDELjAK
Doručak: dve kriške projare sa spanaćem i mladim sirom, paradajz salata
Užina: voće po izboru
Ručak: čorbast pasulj sa svežom paprikom
Užina: šaka orašastih plodova po izboru
Večera: 50 g mladog sira, kriška hleba i sveža paprika
 
Foto: Free Images Pixabay
UTORAK
Doručak: domaća pašteta, dve manje kriške hleba, šolja kefira
Užina: voće po izboru
Ručak: krompira paprikaša i kupus salata
Užina: šaka orašastih plodova po izboru
Večera: salata od sitno iseckane paprike, barenog pasulja, kukuruza šećerca, crvenog luka, začinjena po želji
 
Foto Shutterstock
SREDA
Doručak: dva pržena jaja, kriška hleba i salata po izboru
Užina: voće po izboru
Ručak: tanjir supe bez testenine ili čorbe od povrća, musaka od tikvica, salata po izboru
Užina: šaka orašastih plodova po izboru
Večera: paprika punjena sirom zapečena u rerni, kriška hleba
 
Foto: Shutterstock
ČETVRTAK
Doručak: ovsene pahuljice sa iseckanom bananom, orašastim plodovima, prelivene jogurtom
Užina: voće po izboru
Ručak: tanjir bistre supe, integralne testenine sa mleveni m mesom
Užina: šaka orašastih plodova po izboru
Večera: sardina, kriška integralnog hleba i sveža paprika
 
Foto Shutterstock
PETAK
Doručak: palenta sa susamom i mladim sirom
Užina: voće po izboru
Ručak: riba na roštilju i krompir salata sa crnim lukom, začinjena sa kašikom ulja i malo soli
Večera: kriška ražanog hleba i 60 g mladog sira, salata od paprike
Preporučujemo
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                             
                     
                     
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)