ČUVAJTE SE TROVANJA I POKVARENE HRANE: Uz ovaj jelovnik lakše ćete prevazići kad vas zaboli stomak
STOMAČNI virus i trovanje hranom su gotovo uobičajeni kada su visoke spoljne temperature.
 
                                                                                    Foto Shutterstock
Oporavak i u jednom i u drugom slučaju podrazumeva hidrataciju i odgovarajući način ishrane. Simptomi ovih stanja kao što su dijareja, povraćanje, mučnina i ponekad povišena telesna temperatura trebalo bi da prođu za tri do četiri dana, u suprotnom, neophodna je pomoć lekara. Da bi obezbedili oporavak, ključan je pravilan izbor namirnica.
Hranu koju bi trebalo da jedete mora da bude blaga, da ne sadrži puno vlakana, a da je hranljiva. Preporučuju se banane, beli pirinač, pire od jabuka i tost od belog hleba. Drugog i trećeg dana možete da jedete kuvane žitarice, krekere, sok od jabuke i pečeni ili kuvani krompir. Dobar izbor je i supa iz kesice.
Izbegavajte mlečne proizvode, prerađenu i začinjenu hranu, svinjsko i teleće meso, sardine, sirovo povrće, luk, kukuruz, agrume, alkohol, kafu...
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za oporavak kada se "pokvari" stomak:
 
Foto Pixabay free images
Prvi dan
Doručak: dva prepečena tosta sa pireom od jabuka
Užina: šolja blagog čaja ili tanjir supe
Ručak: dve banane
Užina: šolja blagog čaja ili tanjir supe
Večera: pire od jabuka ili banana
 
Foto: Free images Pixabay
Drugi dan
Doručak: ovsena kaša sa bananom
Užina: šolja blagog čaja ili tanjir supe
Ručak: beli pirinač, blago posoljen
Užina: šolja blagog čaja ili tanjir supe
Večera: pire od jabuka ili banana
 
Foto Shutterstock
Treći dan
Doručak: ovsena kaša sa bananom
Užina: šolja čaja ili tanjir supe
Ručak: bareni krompir
Užina: krekeri
Večera: banana
 
Foto: Free Images Pixabay
Četvrti dan
Doručak: dva prepečena tosta sa pireom od jabuka
Užina: banana
Ručak: pire krompir i tanjir bistre supe
Užina: banana
Večera: kuvana pšenica začinjena po ukusu
 
Foto: Shutterstock
Peti dan
Doručak: kajgna od dva jajeta, tost hleb
Užina: ovsena kaša
Ručak: krompir-pire i parče barene piletine
Užina: banana
Večera: bareni pirinač sa barenim povrćem
Preporučujemo
 
                    
                    RODITELjI, OPREZNO NA LETOVANjU: Evo kako da prepoznate sunčanicu kod mališana
03. 07. 2024. u 06:30
 
                    
                    VRUĆINE PROVOCIRAJU NAPADE: Budite oprezni na visokim temperaturama ako imate astmu
07. 07. 2024. u 20:40
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    ODBRUSILA CARINIKU: Gocu na granici nazvali Rašinom mamom
PEVAČICA bez dlake na jeziku govori o odnosu sa suprugom Rašom Novakovićem, uvek se sa šalom osvrćući na razliku u godinama koja je mnogima bila glavna tema na početku njihovog zabavljanja.
31. 10. 2025. u 18:35
 
                             
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)