PRAVO JE VREME ZA DIJETU: Napunite tanjir zelenišem i ne brinite za kilograme (JELOVNIK)
POČETAK proleća znači da je savršena dijeta nadohvat ruke, jer su pijace pune sveže, sezonske hrane.
 
                                                                                    Foto Shutterstock
Priroda je to tako udesila da bi se zamenila teška zimska hrana svežom. Konzumiranje sveže hrane olakšava jetri i bubrezima čišćenje organizma od otpadnih proizvoda, a manje hrane poput šećera, glutena i mlečnih proizvoda ublažiće upalne simptome.
Prolećni meni trebalo bi da sadrži što više zelene salate, mladog luka, rotkvica, rukole, spanaća, blitve, zelja, plavog paradajza, krompira, šargarepe, karfiola... Poželjno je da se ove namirnice što kraće termički obrađuju ili jedu u svežem, odnosno sirovom stanju.
Zeleniš koji je karakterističan za proleće po pravilu obiluje folnom kiselinom, vitaminima A i C, kao i vitaminima B kompleksa. Bogat je gvožđem i magnezijumom, ali i vitaminom E.
Ovako bi mogao da izgleda vaš prolećni jelovnik za redukciju telesne težine:
 
Foto: Shutterstock
Ponedeljak
doručak: zelena salata sa tunjevinom, mladim lukom i barenim jajima
užina: šaka oraha
ručak: gulaš od nemasnog mesa i zelena salata
večera: dve kriške hleba, namaz od niskomasne pavlake, šunka i zelena salata
 
Foto Shutterstock
Utorak
doručak: dva barena jaja, rotkvice i kriška hleba
užina: jabuka i šaka badema
ručak: piletina sa karfiolom zapečena u rerni, zelena salata ili mladi luk
večera: riba, bareni krompir i salata od rukole
 
Foto: Free Images Pixabay
Sreda
doručak: topli sendvič i obilje zelene salate
užina: banana
ručak: sveža babura punjena mlevenim mesom, šaragarepom i crnim lukom, zapečena u rerni, zelena salata i rukola
večera: integralna testenina sa prelivom od mlevenog mesa
 
Foto: Free Images Pixabay
Četvrtak
doručak: omlet od dva jaja, zelena salata i hleb
užina: crna čokolada
ručak: boranija sa pilećim mesom i zelena salata
večera: projara sa šunkom i rotkvice
 
Foto: Shutterstock
Petak
doručak: dva barena jaja, hleb, šolja kefira i sveža crvena paprika
užina: šaka oraha
ručak: file od oslića i salata od barenog karfiola začinjena belim lukom, sirćetom i maslinovim uljem
večera: tunjevina sa integralnom testeninom i zelena salata
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                             
                     
                     
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)