NE KUPUJTE SKUPE SUPLEMENTE: Vitaminima i mineralima iz hrane ojačajte organizam (JELOVNIK)
AKO ste iz zime izašli sa deficitom vitamina i minerala, što i nije neobično, jer je zimska ishrana često više kalorična nego što je zdrava, onda će vam tegobe koje inače donosi proleće zbog promenljivog vremena, biti još izraženije.
 
                                                                                    Foto Shutterstock
To su pre svega umor, malaksalost, nepravilan rad srca, česte prehlade, pojava herpesa, pojava podočnjaka zbog promene vremena, tako usled nedostatka osnovnih hranljivih materija - gvožđa, magnezijuma, cinka, vitamina B grupe, vitamina D, zdravih masnoća...
Naravno, ako vas muče navedene tegobe pomoć lekara bi bila dragocena. Jer, samo na osnovu brojnih pokazatelja i rezultata analiza, lekar će da utvrdi da li je reč o manjku odgovarajućih minerala i vitamina ili je reč o nekom ozbiljnijem zdravstvenom stanju.
 
Foto Shutterstock
U slučaju da je reč o deficitu bitnih nutritivnih elemenata u ishranu bi trebalo uvrstiti meso, zeleno povrće, ribu, jaja, integralne žitarice, mahunarke, sveže i sušeno voće, orašaste plodove. Kada je o nadoknadi vitamina D reč, za njega je ipak najbolje rešenje suplementacija, o čemu savet može da se dobije i u apoteci.
Nedostatak osnovnih hranljivih materija mogu da budu i trnjenje ekstremiteta i problemi sa želucem, dok su anemije česti pratioci bubrežnih i endokrinoloških oboljenja, bolesti jetre, maligniteta.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik koji obiluje vitaminima i mineralima za radnu nedelju:
 
Foto Shutterstock
Ponedeljak
doručak: sendvič od integralne kifle sa barenim jajetom, šunkom i zelenom salatom, šolja jogurta
užina: šaka badema
ručak: riba pečena u rerni i salata od barenog brokolija i belog luka
večera: sardina, zelena salata i hleb
 
Foto Shutterstock
Utorak
doručak: ovsene pahuljice sa kefirom i orašastim plodovima i suvim voćem
užina: jabuka ili pomorandža
ručak: dinstano meso po izboru, hleb i zelena salata
večera: krompir pečen u ljusci, sveža crvena paprika i mladi sir
 
Foto: Free Images Pixabay
Sreda
doručak: pečeni hleb od avokada, banane, ovsene pahuljice i jaja sa namazom po želji
užina: banana
ručak: sladak kupus i salata od sveže paprike
večera: integralna testenina sa prelivom od mlevenog mesa
 
Foto: Free Images Pixabay
Četvrtak
doručak: omlet od dva jaja, zelena salata i hleb
užina: crna čokolada
ručak: boranija sa pilećim mesom i zelena salata
večera: projara sa šunkom i slata po izboru
 
Foto: Shutterstock
Petak
doručak: dva barena jaja, hleb, šolja kefira i sveža crvena paprika
užina: šaka oraha
ručak: file od oslića i salata od barenog brokolija i crnog luka
večera: tunjevina sa integralnom testeninom i zelena salata
BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                             
                     
                     
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)