ZDRAVIJE JE PRIPREMLJENO NA PARI: Hrana "na kašiku" neprocenljiva za zdravlje (JELOVNIK)
ZA mnoge je zdrava ishrana ona koja se jede na kašiku. S toga ne čudi što su mnoga tradicionalna jela upravo takva.
 
                                                                                    Foto Shutterstock
Međutim, činjenica je da se određene hranljive materije, pre svega u povrću, "ubijau" kuvanjem. Ipak, stručnjaci za ishranu naglašavaju da termička obrada hrane ima svoje dobre strane, jer se kuvanjem oslobađaju bioflavonoidi, materije čija je iskoristljivost u svežem povrću svega 15 odsto. Ali, kada je o izboru termičke obrade reč, ističe se da je najbolje kuvanje na pari.
Inače, najznačajniji bioflavonoidi su karotenoidi. U jestivim namirnicama nalazi se oko 50 karotenoida, a najpoznatiji je beta-karoten. Međutim, od podjednakog značaja su i likopen, lutein i zeaksantin. Svaka termička ili mehanička obrada omogućiće da se ove materije oslobode iz povrća, a seckanje, sjedinjavanje i kuvanje povećavaju njihovu bioiskoristljivost.
 
Foto: Shutterstock
Prilikom klasičnog kuvanja mnoge hranljive materije zadržavaju se u vodi, i na taj način se smanjuje njihov sadržaj u namirnici, dok se kuvanjem na pari to ne dešava.
Kuvanjem na pari povrće se izlaže kratkotrajnoj visokoj temperaturi i uglavnom je dovoljno sedam-osam minuta za njegovu pripremu. Zbog kratkog vremena obrade u povrću mogu da se očuvaju i osetljivi vitamini.
S druge strane pogrešan način pripreme povrća umnogome umanjuje iskoristljivost vrednih materija prisutnih u namirnici. Preterano dodavanje masnoća, soli, pohovanje, dodavanje brašna i prezli, i vrlo kvalitetne namirnice pretvara u hranu koja šteti zdravlju.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik od namirnica kuvanih na pari:
 
Foto: Shutterstock
Ponedeljak
Doručak: kašičica meda, čaša vode, ovsena kaša sa suvim voćem i orašastim plodovima
Ručak: brokoli, krompir i riba kuvani na pari i začinjeni po ukusu bez mnogo ulja
Večera: integralni pirinač sa šampinjonima i povrćem kuvanim na pari
 
Foto: Free Images Pixabay
Utorak
Doručak: dva barena jaja, dve manje kriške integralnog hleba i šargarepa kuvana na pari
Ručak: barena junetina sa keljom na pari
Večera: salata od integralnih makarona, tunjevine, začinjena sitno iseckanim crnim lukom skuvanim na pari
 
Foto Shutterstock
Sreda
Doručak: ovsena kaša sa kokosovim pahuljicama i bananom
Ručak: mešavina sitno iseckanog povrća skuvana na pari i meso po izboru
Večera: palenta sa sirom
 
Foto Shutterstock
Četvrtak
Doručak: kifla sa domaćom ribljom paštetom i šolja kefira
Ručak: karfiol i brokoli kuvani na pari sa komadićima pilećeg filea, začinjeno po ukusu
Večera: namaz od avokada, dve kriške integralnog hleba
 
Foto: Shutterstock
Petak
Doručak: integralni hleb, ajvar i parče mladog sira
Ručak: riba i salata od cvekle sve kuvano na pari
Večera: krompir sa blitvom kuvanom na pari
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                             
                     
                     
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)