JELOVNIK ZA JAKE KOSTI: Evo šta da uvedete u ishranu, kako biste sprečili osteoporozu (FOTO)
SA starenjem kosti prirodno postaju poroznije, ali taj prirodan proces može da postane nezadrživo brz i uzrokuje pojavu osteoporoze ukoliko je način ishrane neodgovarajući, plus udružen sa lošim navikama.
 
                                                                                    Foto Shutterstock
Da bi skelet ostao čvrst i zdrav i u kasnijim godinama, potreban je unos važnih hranljivih materija, što inače važi za svako tkivo u ljudskom organizmu. Za očuvanje zdravlja kostiju najbitniji je kalcijum, zato bi mlečne proizvode trebalo jesti skoro svakog dana. Sledi vitamin D, jer bez njega telo nije u mogućnosti da pravilno apsorbuje kalcijum. Ugradnja kalcijuma u kosti dodatno se olakšava i konzumiranjem hrane koja sadrži vitamin K. On se uglavnom nalazi u zelenom povrću, siru i jogurtu.
Inače, istraživanja su više puta pokazala da unos svežeg povrća i voća pozitivno utiče na očuvanje zdravlje koštanog sistema.
S obzirom na to da je protein jedna od komponenata koštanog tkiva koji se troši, važno je da se nadoknadi ishranom. To podrazumeva jelovnik koji sadrži meso i ribu, jaja i orašaste plodove.
Namirnice koje štete zdravlju kostiju su one koje imaju previše šećera i soli. Na listi nepoželjnih su i previše alkohola i kofeina, gaziranih i energetskih pića.
Evo kako bi mogao da izgleda petodnevni jelovnik za jake kosti:
 
Foto: Jutjub printskrin
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice prelivene jogurtom i medom, kakaom, sitno iseckanim suvim smokvama, bademima, rogačem i semenkama bundeve i lana
Ručak: teleća čorba sa šargarepom i lukom, začinjena kiselim mlekom
Večera: pileće belo meso u paradajz sosu sa salatom od barenog brokolija, začinjenog belim lukom i maslinovim uljem
 
Foto: Shutterstock
Utorak
Doručak: dva barena jaja, šolja jogurta i integralni hleb
Ručak: riba pečena u foliji u rerni i krompir salata
Večera: paprika punjena sirom, integralni hleb i salata od svežeg kupusa
 
Foto: Shutterstock
Sreda
Doručak: griz sa kakaoom
Ručak: testenine sa mlevenim mesom u paradajz sosu sa dosta rendanog kačkavalja
Večera: salata od piletine i povrća sa pavlakom
 
Foto Shutterstock
Četvrtak
Doručak: sutlijaš sa suvim grožđem
Ručak: krem-čorba od brokolija i lazanje
Večera: makarone sa sirom i jajima, i salata po izboru
 
Foto: Free Images Pixabay
Petak
Doručak: omlet sa kačkavaljem, pečenicom i rukolom
Ručak: grašak sa piletinom i kupus salata
Večera: grčki jogurt i prepečen hleb sa malo maslinovog ulja i belog luka
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                             
                     
                     
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
Komentari (0)