MIROĐIJA SE U SVE MEŠA: Ova tri začina su najbolja zimska terapija - obavezno ih imajte u kući

I. K.

21. 01. 2024. u 17:00

U HLADNO doba godine lekovito bilje ima podjednak značaj kao i u proleće. Naručito ako se koristi i kao začin. Jer, više začina u ishrani znači manje soli, a krajnji rezultat je regulisanje krvnog pritiska i očuvanje zdravlja srca.

МИРОЂИЈА СЕ У СВЕ МЕША: Ова три зачина су најбоља зимска терапија - обавезно их имајте у кући

Foto: Shutterstock

Na listi začina mogu da se nađu mnogobrojne lekovite biljke, ali stručnjaci ističu da nijedno domaćinstvo ne bi trebalo da bude bez bosiljka, peršuna i mirođije.

 

Foto Shutterstock

Bosiljak kao antibiotik

Bosiljak je prirodni antibiotik, štiti srce i krvne sudove, snažan je antioksidans, jača imunitet i pomaže u borbi protiv infekcija. Za dobro zdravlje se savetuje što više svežeg bosiljka u ishrani kao dodatak salati. Čaj od bosiljka je odličan lek protiv prvih simptoma gripa ili prehlade. Inhaliranje nad čajem od bosiljka može da umiri upaljene sinuse.

 

Foto: Shutterstock

Peršun umiruje

Peršun je odličan antioksidans, štiti srce. U njegova lekovita svojstva ubraja se i to da ublažava bolove koji nastaju usled reume, a najbolji učinak daje ako se jede svež kao dodatak salatama. Međutim, ni domaća pileća supa ne može da se zamisli bez struka svežeg peršuna koji poboljšava njeno lekovito dejstvo.

 

Foto: Shutterstock

Mirođija u sve

Jedna od najvažnijih dobrobiti mirođije na ljudsko zdravlje jeste njen uticaj na nivo šećera u krvi. Ova začinska biljka sadrži eugenol, esencijalno ulje koje je poznato po tome da ima svojstva snižavanja šećera u krvi. Osim toga listovi mirođije mogu da posluže kao veoma efikasan lek za uznemiren stomak, u vidu čaja, ili sitno naseckana u jogurt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!