ZA LAKŠI OPORAVAK: Po infuziju i kod izabranog lekara

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

08. 12. 2023. u 14:33

UKOLIKO vas je neka respiratorna infekcija u potpunosti slomila, imate dugotrajnu dijareju, ili ste onkološki pacijent, imate pravo da vam izabrani lekar propiše infuziju kako bi potpomogao vaš oporavak.

ЗА ЛАКШИ ОПОРАВАК: По инфузију и код изабраног лекара

Foto Shutterstock

Doktor Stefan Laptošević iz Doma zdravlja "Čukarica" kaže da intravenska infuzija predstavlja rastvor tečnosti u kojoj se mogu nalaziti dodati vitamini, elektroliti, minerali, kao i propisana terapija:

- Nema razloga da pacijenti plaćaju ovu uslugu privatno jer mogu intravensku infuziju da dobiju po nalogu izabranog lekara iz doma zdravlja ili u hospitalnim uslovima. Infuzija se aplikuje intravenozno, što omogućava brzu nadoknadu izgubljene tečnosti i oporavak organizma.

Infuzije se primenjuju kod pacijenata sa dugotrajnim upornim dijarejama koje dovode do dehidratacije organizma, osoba koje su u oporavku od akutne ili hronične virusne ili bakterijske infekcije, onkoloških bolesnika nakon hemioterapije i zračne terapije radi bržeg oporavka i poboljšanja opšteg stanja organizma.

- U sastav infuzija osim vitamina mogu ući i antihistaminici, kortikosteroidi, diuretici, bronhodilatatori, analgetici, antibiotici i drugi lekovi - kaže naš sagovornik. - Sastav infuzije određuje lekar, a aplikuje je stručna medicinska sestra ili tehničar.

Stručnjaci upozoravaju da je činjenica da infuzija brzo "podiže" na noge, ali kao i svaka druga terapija može da ima neželjene efekte. Unos tečnosti venskim putem, naročito kod starijih ljudi, može da pokrene ranije formiran tromb na krvnom sudu i izazove srčani udar, šlog ili emboliju pluća. Upravo iz ovih razloga bitno je da se infizija ne prima "na svoju ruku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!