ZNACI DA NAM JE OSLABIO IMUNITET: Ne zanemarujte ove simptome, telo je podložno koksaki virusu

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

09. 03. 2023. u 09:50

BROJNE prehlade i druge respiratorne infekcije koje se preleže tokom zime u velikoj meri oslabe imunitet, zbog čega mnogi kubure sa zdravljem u rano proleće.

ЗНАЦИ ДА НАМ ЈЕ ОСЛАБИО ИМУНИТЕТ: Не занемарујте ове симптоме, тело је подложно коксаки вирусу

Foto Shutterstock

Prema rečima dr Ljiljane Jemuović, specijaliste za infektivne i tropske bolesti, pad imuniteta je najčešće praćen stalnim osećajem umora i iscrpljenosti, pojavom ekcema na koži, psorijaze, kao i bradavica i keratoza. Doktorka Jemuović navodi da je moguća i pojava promena na jeziku i u ustima, varijacije u kilaži, povišena temperatura koja dugo ne spada, otok na limfnim čvorovima, čest osećaj hladnoće i osećaj naduvenosti.

Kada odbrambene snage ogranizma popuste česta je "groznica" na usnama, ali i druge komplikacije.

- Ima virusa koji poput bakterija žive s čovekom i ne stvaraju probleme, osim u posebnim okolnostima - kaže dr Jemuović. - Takav je virus herpes simpleksa koji izaziva pojavu groznice na usni ili koži lica, a oko 80 odsto ljudi nosi i citomegalovirus, inače bezopasan mikroorganizam, ali samo do trenutka kad domaćin oboli od neke teške bolesti i/ili doživi drastičan pad imuniteta.

S obzirom na to da je naučno dokazano da je imunitet sve manje funkcionalan sa godinama, starijim osobama je neophodna posebna pažnja da bi sačuvali organizam od uticaja uzročnika infekcija.

PRETI I KOKSAKI

ČESTA infekcija koja preti usled pada imuniteta je i koksaki virus.

- Ova infekcija se naziva i bolest prljavih ruku zbog prenošenja putem prljavih ruku. Medicinski značaj ove infekcije je što često dovodi do komplikacija na srcu, ali i do respiratornih infekcija i meningitisa - kaže dr Ljiljana Jemuović, infektolog.

- Osobe sa brojnim komorbiditetima i drugim hroničnim stanjima imaju veći rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija koje mogu dovesti do hospitalizacije ili čak smrti - naglašava dr Jemuović. - Zato lečenje bilo bakterijskih, virusnih, gljivičnih ili parazitarnih infekcija kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom zahteva ozbiljan zdravstveni pristup (anamnezu i pregled), i dijagnostiku, adekvatnu terapiju, redovnu kontrolu i po potrebi bolničko lečenje.

Kada je o starijima reč, najčešće se usled pada imuniteta susreću sa dijagnozom herpes zoster.

- Reč je ponovnoj aktivaciji varičela - zoster virusa, pri čemu na koži jedne strane lica ili tela izbijaju bolni plikovi - kaže naša sagovornica. - Bolest obično zahvata trup, ali se može pojaviti i na licu, vratu i donjim delovima tela. Moguće su i manifestacije u usnoj šupljini, takođe ograničene na jednu polovinu usta ili jezika. Ceo proces ponekad bude propaćen povećanjem limfnih čvorova koji se nalaze u blizini. Bolest može da bude ozbiljna, posebno kada je zahvaćeno oko (zoster oftalmikusa), što zahteva redovnu kontrolu oftalmologa uz kontrolu infektologa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)