ZABORAVITE NA MLEKO, JAJA, KIKIRIKI, PIRINAČ: Ishranom pobedite ekceme na koži (JELOVNIK)
POJAVA crvenkastih promena na koži, koje svrbe najčešće upućuje na ekcem.
                                                                                    Foto: Shutterstock
Kao glavni razlog za njegovu pojavu dermatolozi navode isušivanje kože, odnosno njenu neodgovarajuću negu. Ključna terapija za ovo stanje je upotreba uljanih kupki i krema koje hidriraju kožu. Međutim, za oko 30 odsto osoba koje pate od ekcema uz adekvatnu negu neophodna je i promena navika u ishrani.
Kada jelovnik prilagodite stanju i potrebama kože, već za šest nedelja možete da vidite rezultate, kažu dermatolozi.
Hrana koju koža sa ekcemom "ne voli" su mleko i drugi mlečni proizvodi, jaja, soja, pšenica, kikiriki, orasi, previše ribe, pirinča, mesa, susamovo seme ili ulje, kao i svi rafinisani industrijski proizvodi poput slatkiša, grickalica, sosova, preliva...
Neke od ovih namirnica izazivaju pojačan svrab, dovode do trljanja i češanja, i pogoršanja već postojećih ekcemskih promena. Zato je važno da osluškujete svoj organizam i pratite posle koje namirnice se ispoljava neprijatna reakcija na koži.
Trebalo bi da se ima na umu da promena u načinu ishrane u borbi protiv ekcema nije dovoljna ako izostane odgovarajući tretman kože kremama. Jer, ekcem je često multifaktorijalno oboljenje i ne postoji jedan univerzalan tretman za njegovo saniranje.
Foto: Free Images Pixabay
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice potopljene vrelom vodom sa kruškama i grožđem
Užina: banana i jabuka
Ručak: teleća džigerica i salata od cvekle
Večera: kuvana piletina sa spanaćem
Utorak
Doručak: pasirana banana i jabuka Foto: Free Images Pixabay
Užina: sušene kajsije
Ručak: sočivo sa povrćem po izboru
Večera: krompir-salata sa crnim lukom
Sreda
Doručak: kaša od ovsenih pahuljica sa suvim voćem Foto: Free Images Pixabay
Užina:   šejk od banane i maline
Ručak: krompir-pire sa sosom od šampinjona
Večera: brokoli i karfiol kuvani na pari sa maslinovim uljem
Četvrtak
Doručak: integralni hleb sa mladim sirom i sok od paradajza
 
Ručak: kukuruz šećerac sa povrćem
Večera: salata od šargarepe, cvekle i kupusa
Foto: Free Images Pixabay
Petak
Doručak: kinoa sa jabukom i cimetom Foto: Free Images Pixabay
Uužina: maline
Ručak: čorba od bundeve i bareni krompir
Večera: omlet od pečuraka sa crnim lukom i origanom
Subota
Doručak: pasirana šargarepa, cvekla i jabuka Foto Shutterstock
Užina: banana
Ručak: krem čorba od karfiola i brokolija
Večera: salata od lososa i avokada
Nedelja
Doručak: ovsena kaša sa bobičastim voćem
Užina: jabuka iseckana na kriške sa cimetom
Ručak: paradajz čorba i rižoto sa pečurkama
Večera: integralne palačinke sa bananom i medom
 
Preporučujemo
                    
                    STALNO STE UMORNI? Ako imate neki od ovih sedam simptoma - Odmah kod kardiologa
16. 12. 2022. u 10:50
                    
                    "PA HAJDE DA PRODUŽIMO ZADOVOLjSTVO" Zaharova uputila misterioznu poruku Zapadu
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su zapadne zemlje zabrinute zbog toga kakva bi još nova ispitivanja oružja Rusija mogla da sprovede nakon demonstracije rakete "Burevestnik".
01. 11. 2025. u 19:52
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
                    
                    ACA UDARIO NA NEDU: Rodila se u TRI grada - ona je medicinski fenomen!
PEVAČ Aca Lukas ponovo je izazvao veliku pažnju javnosti kada je gostovao u podkastu „B-13“ kod makedonskog šoumena Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, i žestoko kritikovao pevačicu Nedu Ukraden. U svom prepoznatljivom stilu, bez dlake na jeziku, Lukas je komentarisao, kako tvrdi, „višestruki identitet“ svoje koleginice.
04. 11. 2025. u 12:33
                    
                    
                    
                                        
                                        
                                
                                        
                                        
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
Komentari (0)