ISHRANA ZA UPALJENO GRLO: Birajte namirnice koje su hranljive, a ne nadražuju (JELOVNIK)
KADA se upali grlo usled virusa ili bakterija gutanje može da bude veoma neprijatno, pa čak i bolno.
                                                                                    Foto Shutterstock
Ovo kod mnogih smanjuje želju za hranom, što posledično može dodatno da oslabi imunitet i produži trajanje prehlade, pogotovo ako je upalu grla uzrokovao virus, jer u tom slučaju nema odgovarajućeg leka.
Prva pomoć u ovom slučaju je pažljiv izbor namirnica kojima ćete da unesete neophodne hranljive materije, a koje istovremeno deluju ublažavajuće na bol i grebanje u grlu. Kod početnih simptoma upale grla preporučuje se što više tečnosti, jer visoka temperatura i bolno gutanje mogu dovesti do dehidratacije. Uzimajte što više mlakih čajeva i tople pileće supe, a izbegavajte gazirana pića. Banana, pečena jabuka i kuvana šargarepa su dobar izbor, jer je to "mekana" hrana koja se lako guta i tako povoljno deluje na sluzokožu upaljenog ždrela.
Limunada zaslađena medom je, takođe, odličan saveznik kod ovog zdravstvenog problema jer može da zameni pastile, koje smanjuju upalu i ublažavaju bolove. Za obilniji obrok preporuka je kajgana, jer su jaja bogata proteinima i mogu pomoći kod upale grla, a ne nadražuju grlo. Integralne paste sa blagim prelivom, bez sastojaka koji mogu da nadraže grlo, takođe su pogodne za gutanje i preporučuju se u slučaju upale grla za glavni obrok.
Evo primera petodnevnog jelovnika:
Ponedeljak
Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom Foto: Free Images Pixabay
Užina: pečena jabuka
Ručak: testenina sa prelivom od tunjevine
Večera: pileća supa i bareni krompir sa mesom po izboru
Utorak
Doručak: kajgana sa pireom od kuvane šargarepe Foto: Free Images Pixabay
Užina: banana
Ručak: pileća supa, grilovani pileći file sa barenim krompirom
Večera: testenina sa prelivom po želji ali bez jakih začina
Sreda
Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom Foto: Free Images Pixabay
Užina: pečena jabuka
Ručak: boranija sa pilećim mesom
Večera: 150g - mladog sira, dve kuvane šargarepe i kuvani krompir
Četvrtak
Doručak: kajgana i dve kašike ajvara Foto: Free Images Pixabay
Užina: kuvana šargarepa
Ručak: tanjir pileće supe, meso i salata po izboru
Večera: piletina na žaru sa barenim povrćem
Petak
Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom
Užina: pečena jabuka
Ručak: sladak kupus sa pilećim mesom
Večera: pileća supa i parče gibanice
                                                        
                            
                            
                            
Preporučujemo
                    
                    "PA HAJDE DA PRODUŽIMO ZADOVOLjSTVO" Zaharova uputila misterioznu poruku Zapadu
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su zapadne zemlje zabrinute zbog toga kakva bi još nova ispitivanja oružja Rusija mogla da sprovede nakon demonstracije rakete "Burevestnik".
01. 11. 2025. u 19:52
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
                    
                    ACA UDARIO NA NEDU: Rodila se u TRI grada - ona je medicinski fenomen!
PEVAČ Aca Lukas ponovo je izazvao veliku pažnju javnosti kada je gostovao u podkastu „B-13“ kod makedonskog šoumena Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, i žestoko kritikovao pevačicu Nedu Ukraden. U svom prepoznatljivom stilu, bez dlake na jeziku, Lukas je komentarisao, kako tvrdi, „višestruki identitet“ svoje koleginice.
04. 11. 2025. u 12:33
                    
                    
                    
                    
                                        
                                        
                                
                                        
                                        
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
Komentari (0)