GNOJNE ANGINE VIŠE NISU RAZLOG: Krajnici se sad ređe vade zbog upale

I. Kovačić

23. 11. 2022. u 14:09

RAZLOG za operaciju krajnika, na koju se nekad masovno išlo zbog čestih gnojnih angina i hronično upaljenih disajnih puteva, sada je opstruktivna "slip apnea", odnosno prekid disanja u snu.

ГНОЈНЕ АНГИНЕ ВИШЕ НИСУ РАЗЛОГ: Крајници се сад ређе ваде због упале

Foto: Shutterstock

U tom slučaju, kada su krajnici uzrok problema sa disanjem, preporučuje se samo njihovo delimično uklanjanje.

- Ova vrsta operacije se sprovodi kod dece koja imaju zdrave krajnike, i podrazumeva uklanjanje samo uvećanog dela krajnika koji ometa disanje i gutanje - objašnjava dr Katarina Stanković, specijalista ORL u Institutu za majku i dete. - Znači, ostavlja se funkcionalni deo krajnika, koji će i dalje dete štititi od infekcija. Ova metoda se sprovodi i kod dece od treće godine.

Kada je takva operacija neophodna, primenjuje se tzv. tonzilotomija najsavremenijim aparatima kao što su mikrodebrider ili laser. Iako nekom možda zvuči čudno da se zbog "slip apnee" vade krajnici, dr Stanković objašnjava da tegobe koje uzrokuje prekid disanja u snu nisu samo hrkanje i gušenje:

- Zbog toga dete ima loš kvalitet sna, pa je u toku dana uznemireno, nervozno i hiperaktivno - navodi naša sagovornica. - Pored toga, hronično otežano disanje na nos i usta ostavlja druge brojne posledice, od kojih su najčešći problem sa sluhom, upalama ušiju, glavoboljama.

Za razliku od vremena kada su deci masovno operisani krajnici, lekari danas imaju potpuno drugačiji stav. Naime, ove žlezde se smatraju odbrambenim bedemom protiv virusa i bakterija, osim u slučaju kada sami krajnici nisu često pogođeni infekcijama. I u tom slučaju, zahvaljujući antibioticima, upale mogu uspešno da se leče, pa se krajnici sve ređe vade. Doktorka Stanković podseća da je osnovna uloga krajnika da se bore sa stotinama patoloških mikroorganizama, jer kada njihova odbrana posustane, javlja se prvo infekcija gornjih disajnih puteva, a potom i donjih:

POSLEDICE UPALE KRAJNIKA

KADA su krajnici skloni infekcijama ili su hronično upaljeni, mogu da uzrokuju ozbiljne posledice na kompletno zdravlje. Upala sa krajnika može da se proširi na zglobove, srce, bubrege i sluh.

- Zato je veoma teška odluka na lekaru koji treba da postavi indikaciju za operaciju krajnika kod deteta. Trebalo bi dobro da proceni da li će sama operacija doprineti boljem kvalitetu života deteta, da li će se disanje popraviti i da li će se smanjiti broj infekcija.

Da li postoji razlog da se dete uputi otorinolaringologu, može da proceni svaki pedijatar koji redovno prati dete.

- Praksa je pokazala da i u svetu i kod nas postoje dva osnovna razloga za operaciju krajnika: uvećani krajnici ili često bolesni krajnici, znači ne grlo - kaže naša sagovornica. - Prema tim indikacijama se razlikuje i vrsta operacije koja se predlaže i sprovodi.Kada dete ima više od pet do sedam akutnih upala krajnika, sa visokom temperaturom i pojavom bakterija savetuje se kompletno uklanjanje sva tri krajnika, ako je starije od tri godina.

- Kod mlađe dece krajnici ili palatinalne tonzile tek oko treće godine postaju aktivne u odbrani i stoga je svetski stav da se, osim u pojedinim slučajevima, ne uklanjaju u celosti - kaže dr Stanković.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)