UMORNI STE - JEDITE BROKOLI: Ovaj jelovnik povećava energiju i podstiče bolji rad mozga (FOTO)

В. Н.

21. 02. 2022. u 15:45

NA izmaku zime mnogi se osećaju hronično umorno, zbog čega se neretko javljaju i problemi sa koncentracijom, pamćenjem i odlučivanjem. U tom slučaju nutricionisti savetuju ishranu koja obiluje brokolijem.

УМОРНИ СТЕ - ЈЕДИТЕ БРОКОЛИ: Овај јеловник повећава енергију и подстиче бољи рад мозга (ФОТО)

Foto Shutterstock

Ovo povrće sadrži velike količine minerala, ali je takođe i jedan od najboljih izvora kalcijuma. Sadrži dvostruko viševitamina A i C nego pomorandža, mnogo B vitamina, magnezijuma, mangana, selena, cinka, gvožđa, kalijuma, vlakana i folne kiseline.

Međutim, ono što posebno izdvaja brokoli je činjenica da obiluje fosforom. Ovaj mineral je važan za zdravlje celog organizma, a najznačajniju ulogu ima u energetskom metabolizmu i regulaciji nivoa hormona. Osim pada energije, nedostatak fosfora može da dovede do primetnog kognitivnog oštećenja jer on snažno utiče na funkciju mozga. Osim u brokoliju fosfora ima i u mesu, ribi, mlečnim proizvodima, kukuruzu...

Brokoli može da se jede i sirov, a odlično se "slaže" sa paradajzom, krastavcima, svežim kupusom, rotkvama i svežim karfiolom.

Ovo je predlog jelovnika za bolji rad mozga i više energije:

Ponedeljak

Doručak: 200 g brokolija, svežeg ili barenog do pet minuta, 50 g ražanog hleba, šolja jogurta

Ručak: tanjir pileće supe, 150 g piletine na žaru i 150 g brokolija kuvanog na pari

Večera: 250 g brokolija začinjenog belim lukom i sa malo maslinovog ulja, dve šargarepe (sirove ili kuvane na pari)

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

Doručak: 200 g brokolija i šolja barenog kukuruza šećerca, 100 g nemasnog sira

Ručak: 100 g tune, 150 g brokolija, kupus salata sa maslinovim uljem

Večera: riba na žaru i krastavac salata

Sreda

Doručak: 100 g ćurećih prsa, 100 g brokolija, šolja kefira

Ručak: 200 g brokolija, 100 g nemasnog kravljeg sira, parče ražanog hleba

Večera: 150 g junetine i 150 g brokolija

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: 100 g brokolija, dva kuvana jaja

Ručak: tanjir juneće supe, 150 g kukuruza šećerca i 150 g brokolija, začinjeno belim lukom i maslinovim uljem

Večera: 250 g brokolija, čaša soka od paradajza

Petak

Doručak: 150 g brokolija i 30 g ražanog hleba sa humusom

Ručak: 150 g brokolija, 150 g ribljeg filea, parče ražanog hleba

Večera: 200 g brokolija i 200 g krompir salate

Foto: Free Images Pixabay

BONUS VIDEO - RECEPT ZA BEZGLUTENSKE POGAČICE: Ne morate da odustajete od omiljenog peciva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub