PAZITE ŠTA JEDETE POSLE OPERACIJE SRCA: Otkrivamo jelovnik koji omogućava brži oporavak (FOTO)
ISHRANA posle operacije na srcu može da bude presudna za oporavak. Dobro odabrane namirnice ubrzavaju oporavak, omogućavaju da rane uspešno zarastu, ali i da se povrate snaga i energija. Idealno bi bilo da vam lekar koji je specijalista za ishranu propiše jelovnik, ali činjenica je i da postoje neka opšta pravila koja bi trebalo slediti.

Foto Shutterstock
Prvo i osnovno je da se nakon operacije na srcu savetuje ishrana sa niskim sadržajem soli. U suprotnom previše soli dovodi do nakupljanja tečnosti, a posledica je veće opterećenje srca. Ako birajte industrijske namirnice, uzmite one u kojima je sadržaj natrijuma (soli) osam odsto ili manji. Smanjite količinu soli koju koristite prilikom kuvanja i izbegavajte dodavanje soli za stolom. So zamenite svežim ili sušenim biljem, neslanim začinima, limunovim sokom i aromatizovanim sirćetom.
Drugo pravilo je što više svežeg ili smrznutog povrća, a od masnoća koristite isključivo maslinovo ulje. Bitno je da unosite i dovoljno vlakana putem integralnih žitarica i neslanih oraha i semenki.
Treće pravilo je da ne jedete previše mesa, već ako postoji povećana potreba za proteinima da to nadoknadite iz biljnih proteina. Američko udruženje za srce upozorava da previše mesa u ishrani povećava loš holesterol.
Četvrto i vrlo važno pravilo je da ne jedete hranu koja pojačava dejstvo lekova protiv zgrušavanja krvi. S tim u vezi, izbegavajte konzumaciju velike količine hrane ili pića koja je bogata vitaminom K. To su pre svega, kelj, spanać, prokelj, blitva, brokoli, špargla i zeleni čaj, sok od brusnice i bilo koji alkohol.

Foto: Depositphotos
Čajeve i kafu pijte umereno.
Ponedeljak
Doručak: kajgana od dva jaja začinjena biljnim začinima, pržena na maslinovom ulju, 30 g integralnog hleba
Užina: dve mandarine
Ručak: riba na žaru i 200 g barene šargarepe i krompira začinjeno maslinovim uljem i belim lukom,
Večera: salata od sitno iseckanog belog pilećeg mesa sa prazilukom i dijetalnim majonezom
Utorak
Doručak: sendvič od 60 g integralnog hleba sa pečenicom, humusom i svežom paprikom
Užina: pomorandža
Ručak: pileći gulaš i 150 g kupus salate
Večera: pastrmka na žaru sa salatom od cvekle

Foto: Depositphotos
Sreda
Doručak: dva barena jajeta, 60 g hleba i 100 g mladog sira
Užina: grejp
Ručak: integralna testenina sa sosom od šampinjona, začinjeno maslinovim uljem i belim lukom
Večera: salata od kukuruza šećerca, crvenog pasulja i crvenog luka sa tunjevinom, 30 g integralnog hleba

FOTO: Printskrin
Četvrtak
Doručak: mešavina ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica sa kiselim mlekom, tri do četiri suve šljive i pet do šest badema
Užina: 30 g crne čokolade
Ručak: riblja čorba, krompir salata
Večera: makarone sa mladim sirom i jajima

Foto: Depositphotos
Petak
Doručak: palenta sa mladim sirom i prepečenom kašičicom susama
Užina: banana
Ručak: punjene tikvice i salata od barene cvekle začinjena maslinovim uljem i belim lukom
Večera: projara sa ajvarom i šolja kefira
BONUS VIDEO - ONA JE KISELA I VEOMA ZDRAVA: Turšija tokom zime obezbeđuje veliki broj neophodnih materija

EKSKLUZIVNO - GENERAL PONOVO U SVOJOJ SRBIJI: Nebojša Pavković sleteo u Beograd (FOTO)
GENERAL Nebojša Pavković sleteo je u Srbiju.
28. 09. 2025. u 17:53

AMERIKANCI ODUŠEVLjENI VUČIĆEM! Pljušte komentari nakon gostovanja na Njuzmaksu: "Hoćemo ga kod Takera, divno je čuti ovog mudrog čoveka"
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić gostovao je sinoć na američkoj televiziji Njuzmaks, a njegovo gostovanje privuklo je veliku pažnju američke javnosti.
27. 09. 2025. u 11:29

NE DA NA ĆERKU Bogdanin otac očitao lekciju Veljku, jasno mu stavio do znanja: "Možda pre nisi imao ovakvu devojku..."
VELjKO je uvek isticao da želi veliku porodicu sa mnogo dece kojima će usaditi prave vrednosti i tradiciju.
29. 09. 2025. u 16:17
Komentari (0)