DF O BESEDI VLADIKE JOANIKIJA: Teško je u zemlji podela i deoba, znamo da nam se divi zato što smo prvi branili svetinje

V. K.

03. 05. 2021. u 15:17 >> 16:19

DEMORATSKI FRONT se oglasio saopštenjem kojim su u ovim prazničnim danima pozvali na praštanje i pomirenje.

ДФ О БЕСЕДИ ВЛАДИКЕ ЈОАНИКИЈА: Тешко је у земљи подела и деоба, знамо да нам се диви зато што смо први бранили светиње

PROCES Milan Knežević i Andrija Mandić

- U ovim blagim i radosnim danima potrebno je prigrliti svakoga, nikoga ne odbaciti, svakome pomoći, sve istrpeti i oprostiti. Treba blagodariti na svakoj pohvalnoj reči upućenoj bilo kom čoveku, verniku ili ateisti, svakom priznanju izrečenom drugom, daljem ili bližem, kao reči od samog vladike i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikija upućene Demokratama, našim kolegama iz parlamentarne većine - piše u saopštenju. 

Iz DF ističu da se ponose tim rečima jer to pokazuje da imamo verskog starešinu koji daleko vidi, ceni i poštuje, koji hvali one koji mu se poklone i iskreno služe svevišnjem Bogu. 

- Naš vladika je juče na najradosniji praznik za sve pravoslavne vernike, u hramu naše Srpske pravoslavne crkve, izrazio poštovanje i zahvalnost predsedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću što je njegovih deset poslanika podržalo izmene Zakona o slobodi veroispovesti. Pohvalio je njega lično u tom odvažnom činu uvažavanja većinske pravoslavne Crne Gore.  Mi se radujemo tome, baš kao što smo ponosni što uvaženi vladika nije nas isticao ni izdvajao da bi nas sačuvao od opasnosti sujetnih osećanja ili, ne daj Bože, od neke nezaslužene političke koristi koje bi takve reči nehotično mogle proizvesti - piše u saopštenju.

- Možete misliti koliko sveti vladika poštuje našu zajedničku borbu protiv bezbožničkog zakona kada je sve to morao da prećuti i istakne doprinose samo onih koji te večeri kada je sve počelo nisu bili zajedno sa njim i nama. Sigurni smo da nam se, zapravo, u sebi iskreno divi zbog iskazane hrabrosti i dobijenog blagoslova od blaženopočivšeg patrijarha Irineja za početak mirnih i Bogu prijatnih litijskih okupljanja. Zamislite koliko on vrednuje naš doprinos u izglasavanju novog zakona gde smo činili skoro dve trećine onih koji su ga podržali i usvojili. Skoro dva puta više od juče pohvaljenih kojima se sa uvažavanjem i mi zahvaljujemo što su nam pomogli u toj časnoj i demokratskoj odluci. Ne želimo ni da pomislimo koliko naš vladika voli što se, baš kao i on, borimo da se ne priznaje lažna država Kosovo, što smo protiv sankcija Rusiji, što ne želimo da glasamo za smenu Leposavića jer srpski narod nije genocidan i koliko je vladici teško da o tome ne govori. To čini da ne bi nekog povredio ko možda ne misli i ne oseća kao on. Teško je našem vladici u ovoj zemlji svakakvih podela, deoba i zato ga molimo i iskreno hrabrimo da nas svojom trpeljivošću okuplja kao što je to učinio danas u stradalnoj Murini. Da svi budu isti i svi zajedno u miru i slozi, bez isticanja bilo koga, osim Svevišnjega na nebu i verujućeg naroda na zemlji. Hristos voskrese-vaistinu voskrese - zaključuje se u saopštenju Demokratskog fronta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama