KOLIKO PEČE OBRAZ KADA IZDAŠ BRATA? Crn(nj)a Gora glasala za rezoluciju o Srebrenici, narod besan - Nižu se kletve, od prađedovske do Ostroga

Марија Стевановић
Marija Stevanović

23. 05. 2024. u 23:20

CRNA Gora glasala je danas za sramnu Rezoluciju u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Neko će reći - nije da nismo znali kako će biti. Istina, znali smo, ali to ne umanjuje činjenicu koliko nas je zabolelo.

КОЛИКО ПЕЧЕ ОБРАЗ КАДА ИЗДАШ БРАТА? Црн(њ)а Гора гласала за резолуцију о Сребреници, народ бесан - Нижу се клетве, од прађедовске до Острога

Foto: Printscreen

Ipak... Znali smo, a možda ipak pomalo i nismo. Ne znam da li postoji neki Srbin koji je pratio dešavanja u sali Ujedinjenih nacija, obraćanje delegata, obrazlaganje glasova za i glasova protiv, a da se do poslednjeg momenta nije nadao da će naša bratska Crna Gora barem ostati uzdržana. Istina, najavili su. Istina, pisali su nekakve amandmane da operu savest, zamagle oči narodu. Ali ipak, da li se možete zakleti da se do poslednjeg momenta kada su se na ekranu pojavile zelene, žute i crvene kockice niste potajno nadali da nema tog "junaka" iz bratske nam Crne Gore koji će za ovakvo žigosanje srpskog naroda, vekovima mučenog i klanog od kame onih koji su rezoluciju osmislili i sponzorisali, podići svoju ruku? 

Ruke se više ne dižu, ali se "junak" našao. Damir Šabanović glasao je za rezoluciju i ispunio nalog koji mu je Podgorica dala. Damir, Milojko, Jakov... Ime je sasvim nebitno. Nož je izvađen iz korice i zaboden u leđa brata.

Foto: Printscreen

"Ne pitam te kroz valove srama... Stidiš li se?"

Sati od glasanja su prošli, a bura je sve veća i veća. Ne zna se i dalje da li više boli nas, izdane, ili one koji žive pod okriljem države koja je brata izdala. Nije im prvi put, doduše, ali kao da smo podjednako iznenađeni. Ima i jedne minorne razlike. Mnogo nas je bolelo 2008. kada je Roćen nakon sednice Vlade saopštio da Crna Gora priznaje samoproglašenu državu na teritoriji Srbije, ali tada je Milo bio na vlasti i eto... Bilo kako bilo. A danas, danas nas boli još više. Mila zvanično više nema, ali je Milojko dostojno preuzeo ulogu. Okupljao se narod dva puta u Podgorici i uzvikivao "izdaja, izdaja!", pozvala je i crkva i apelovao mitropolit Joanikije da se ovako nešto ne čini, ali džaba - izdaja se desila. 

Foto: Printscreen

Ko što rekoh, ne zna se jel više boli nas - mada sudeći po komentarima naroda na društvenim mrežama deluje kao da nam je samo taj jedan glas bio važan - samo smo njega čekali, ali naravno onaj protiv, ili barem suzdržanost; ili one dole kojima se crvene obrazi. Crna Gora više nije crna, već "crnja i najcrnja", ili "crna da crnja ne može biti". Kažu - više je principa pokazala Nikaragva. 

Foto: Printscreen

Analitičari ocenjuju - ukaljan je obraz predaka i potomaka, a narod se slaže i kune kletvama od prađedovskih do onih koje treba da čuje Vasilije Ostroški. 

Foto: Printscreen

Koliko je narod u Crnoj Gori pogođen ovom izdajom najbolje govore komentari na društvenim mrežama. Kada se sve ogoli, makne politika, diplomatija, uštogljenost, lažna kurtoazija, i ostane samo ono što čovek iz srca i duše, uzrujan, uznemiren, posramljen i besan napiše u komentaru na društvenim mrežama - sve je jasno - sramota je dovijeka. 

Nije lepo večeras zvati se Milojko. No, da ne prepričavamo - evo šta kaže narod: 

Vučić nakon glasanja: Posebno licemerje su bile sve te igre, otvorili su nam oči

TOKOM obraćanja za medije nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici na sednici Generalne skupštine UN-a, predsednik Srbije rekao je kako je Srbija danas uspela da se izbori sa svim trikovima, te da se moglo videti mnodo licemerja i udaraca ispod pojasa.

- Mnogima neću reći stvarno hvala, ali hvala na tome što su mi otvorili oči. Posebno mi je bilo licemerje sve te igre, ti udarci ispod pojasa, oko amandmana raznih gde bi da prevare ljude oko individualne krivične odgovornosti i svega drugog. Mi smo ljudi danas 15 minuta pre početka sednice morali ljudima da objašnjavamo da to nisu naši amandmani i da ne treba zbog toga da glasaju. 15 minuta pre početka sednice jurio Goran od stola do stola da im govori kakav je naš stav. Neverovatno! - istakao je on.

Da je dobro - nije. Ne za one velike koji su kao i uvek malo silom, malo parama, progurali ono što im se naumilo bez obzira na nemoralnost, licemerje i sve ostale bajne vrline evropskih i demokratskih naroda na čijim smo delovanjima kroz istoriju učili šta je genocid. Nije dobro za nas, ovde na našem malenom Balkanu koji živimo zajedno i koji i od sutra, kada se ova velika pobeda "velikih" zaboravi moramo da gledamo u oči jedni drugima. Nije dobro za nas - Srbe i Crnogorce, što delimo uloge u Mojkovačkom epu i na njemu odgajamo decu, što smo zajedno sahranjivali Amfilohija, nije dobro za braću. Kada se prutiči izvlače, snoplje se lakše slomi, tako su nas nekada učili. Rezoluciju su usvojili, jutro će svanuti i sutra, i zemlja će svakako nastaviti da se okreće - ali ostaje pitanje - je li ovako nešto zaista bilo potrebno i koliko košta obraz kada izdaš brata?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!