CENE GORIVA BLIZU ISTORIJSKOG MAKSIMUMA: Vlada Crne Gore ima mogućnost da smanji akcize i ublaži cenovni udar

I. D. S.

26. 04. 2024. u 10:49

CENE goriva, nakon poslednjeg poskupljenja od pre nekoliko dana, približile su se istorijskom rekordu od pre dve godine. Litar naftnih derivata u odnosu na početak godine skuplji je za oko 20 centi, te sindikalci pozivaju Vladu da ne čeka novi rast cena, već ublaži udar na džep tako što će smanjiti akcize.

ЦЕНЕ ГОРИВА БЛИЗУ ИСТОРИЈСКОГ МАКСИМУМА: Влада Црне Горе има могућност да смањи акцизе и ублажи ценовни удар

Foto Shutterstock

Nakon najnovijeg korigovanja cena, litar benzina super 98 košta 1,68 evra, dok je super 95 četiri centa jeftini, odnosno 1,64 evra. Cena nafte je pala za jedan cent i iznosi 1,48 evra po litru. Poslednje poskupljenje peto je od početka godine, a ukupno je cena od početka januara uvećana za oko 20 centi po litru.

Kako rast cena u velikoj meri utiče na standard građana, iz Unije slobodnih sindikata pozivaju Vladu da što pre iskoristi mogućnost da kroz umanjenje akzica, umanji i cene naftnih derivata.

- Umanjenje akciza, prateći akciju ograničavanja trgovačkih marži, zaokružilo bi paket pomoći i podrške građanima i privredi u zaštiti od izražene inflacije. Činjenica je da visoka cena goriva doprinosi dodatnom udaru na budžet građana, a koja se opet približila rekordnim vrednostima. Podsećamo da je Vlada u maja 2022. iskoristila mogućnost donošenja Odluke o privremenom umanjenju akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja u iznosu od 40 odsto, čime je tadašnju cenu snizila u proseku 14 do 18 centi po litru, u zavisnosti o kojoj vrsti goriva se radilo - poručuju sindikalci.

Napominju i da su se istim povodom u protekloj godini više puta obraćala Ministarstvu finansija, pozivajući ga da predloži ponovno aktiviranje Odluke o umanjenju akciza u iznosu ne manjem od 40 odsto, s obzirom na to da je ista prestala da važi 27. februara 2023. godine.

Istorijski rekord pre dve godine

VLADA Crne Gore iskoristila je mogućnost smanjenja akciza u maju 2022. godine kada su dostigle istorijski maksimum. Tada se litar benzina super 98 plaćao 1,78, dok je cena supera 95 bila 1,74 evra, koliko je u tom trenutku koštao i dizel.

- U teškim vremenima posebno je važno da se teret krize što ravnomernije podeli što podrazumeva da oni koji imaju više ponesu veći deo tereta u korist onih koje kriza drastičnije pogađa. Dakle, očekujemo da Vlada promptno reaguje, odrekne se dela prihoda od akciza i tako ponovo iskaže želju da pomogne privredi i građanima - poručili su iz USS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini