VELIKI KAŠALJ SE ŠIRI CRNOM GOROM: Od novembra 813 obolelih, preminula jedna osoba

I. D. S.

27. 03. 2024. u 07:07

NEMA mirovanja kada je reč o broju obolelih od velikog kašlja u Crnoj Gori. Cifra samo raste i prema podacima Instituta za javno zdravlje, od novemra je ovo obolenje registrovano kod 813 osoba, a zabeležen je i jedan mrtni slučaj od posledica pertusisa.

ВЕЛИКИ КАШАЉ СЕ ШИРИ ЦРНОМ ГОРОМ: Од новембра 813 оболелих, преминула једна особа

Foto: IJZCG.me

Iz IJZCG su kazali da je kod 700 osoba bolest potvrđena laboratorijskim putem, dok je kod 113 obolevanja prijavljeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa obolelim.

-Najveći udeo obolelih je u uzrastnoj grupi od 11 do 15 godina – 289, potom od 26 do 64 godine – 135, od 16 do 20 godina – 119, a u grupi od šest do deset godina – 116. Uuzrastnoj grupi od jedne do pet godina registrovano 95 obolelih, u grupi od preko 65 godina – 26, a ispod jedne godine 20 – navode iz Instituta.

Važna vakcinacija na vreme

- PRAVOVREMENA vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga može biti veoma opasno, jer se time produžava period kada su deca osetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posledica. Posebno apelujemo na osetljive grupe, odnosno na članove njihovih porodica i sve osobe koje dolaze u kontakt sa njima, da budu veoma pažljivi i da, pored pravovremene vakcinacije dece, primenjuju opšte mere prevencije u cilju smanjenja rizika obolivanja od velikog kašlja i daljeg prenošenja bolesti – poručuju iz IJZCG.

Kako su kazali iz te zdravstvene ustanove, najveći broj slučajeva otkriven je u Podgorici – 577, od početka decembra zbog pertusisa je hospitalizovano 52 osobe, od kojih su trenutno dva pacijenta na bolničkom lečenju, aprijavljen i jedan smrni slučaj i to osobe starosti 80 godina.

-Među hospitalizovanim najveći udeo su činila deca ispod pet godina, 12 odojčadi, odnosno dece uzrasta ispod 12 meseci i 22 mališana uzrasta od jedne do pet godina – kazali su iz Instituta.

Kazali su i da, među hospitalizovanima, 49 osoba nije bilo vakcinisano ili je od poslednje doze vakcine prošlo pet ili više godina. Još jednom pozivaju roditelje da dovode decu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom vakcinacije i da je bez medicinskih kontraindikacija ne odlažu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)