ISTORIJSKE VEZE CRNE GORE I SVETE STOLICE: Mandić sa monsinjorom Polom Ričardom Galagerom

V.K.

22. 03. 2024. u 13:44

PREDSEDNIK Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sa sekretarom za odnose sa državama i međunarodnim organizacijama Svete stolice

ИСТОРИЈСКЕ ВЕЗЕ ЦРНЕ ГОРЕ И СВЕТЕ СТОЛИЦЕ: Мандић са монсињором Полом Ричардом Галагером

Kabinet Predsednika Skupštine Crne Gore

Šef crnogorskog parlamenta Andrija Mandić sastao se danas sa monsinjorom Polom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose sa državama i međunarodnim organizacijama Svete stolice. U saopštenju  kabinera predsednika Skupštine dostavljenom medijima navodi se da je Mandić Galageru ukazao na istorijske veze između Crne Gore i Svete stolice.

- Predsednik Skupštine je istakao da je hrišćanstvo igralo ključnu ulogu u stvaranju i razvoju Crne Gore. Mandić je dodao da i danas 90 odsto građana Crne Gore pripada nekoj od tradicionalnih verskih zajednica. Mandić je apostrofirao da je ideja pomirenja, zajedno sa novim načinom suživota ključna za naše društvo, te da u širem kontekstu u ostvarivanju te zajedničke ideje veliku ulogu imaju sve tradicionalne verske zajednice. Predsednik Mandić i monsinjor Galager su tokom susreta razgovarali o nameri Skupštine Crne Gore da donese Zakon o restituciji, odnosno da se pronađe adekvatan model kojim bi se ispravila nepravda i verskim zajednicama vratila imovina ili deo imovine koja je oduzeta nakon 1945. godine.

Predsednik Skupštine je monsinjora Galagera upoznao i o nedavnim susretom sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem i nadbiskupom barskim monsinjorom Đonlešajem, istakavši pritom da su njegova vrata uvek otvorena za rešavanje problema sa kojima se suočavaju verske zajednice.

Monsinjor Pol Ričard Galager je izrazio zadovoljstvo povodom susreta, ističući da je radostan zbog predsednikovog stava i političke volje kada je u pitanju tema restitucije, kao i njegove spremnosti da sa pozicije predsednika Skupštine Crne Gore pomogne verskim zajednicama. Galager je dodao da je veoma ohrabrujće što čuje poruke pomirenja i poštovanja, jer su one ključne za izgradnju pravednijeg društva, ističe se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!