STABILNOST NAPLAĆUJU FOTELJAMA: Pet nekadašnjih članova PES traže polovinu funkcija koje po sporazumu pripadaju toj partiji

V.K.

23. 03. 2024. u 07:45

PET od trinaest odbornika Pokreta "Evropa sad", koji su napustili partiju i u međuvremenu formirali poseban klub, ustalasali su poziciju aktuelne vlasti u Podgorici. U razgovoru koji su vodili sa gradonačelnicom Oliverom Injac, tražili su polovinu mesta koja po koalicionom sporazumu pripadaju PES-u, što je izazvalo negodovanje Injčeve, ali i ostalih konstituenata vlasti u glavnog gradu Crne Gore.

СТАБИЛНОСТ НАПЛАЋУЈУ ФОТЕЉАМА: Пет некадашњих чланова ПЕС траже половину функција које по споразуму припадају тој партији

Skupština Podgorice

Tri scenarija pominju se u ovom slučaju. Jedan je da bivši odbornici PES-a Nađa Ljiljanović, Ranka Otašević, Jevrosima Pejović, Dragutin Vučinić i Dragan Radović sruše gradsku vlast uz pomoć Demokratske partije socijalista i na taj način prouzrokuju vanredne parlamentarne lokalne izbore. Druga je da dođe do prekompozicije unutar većine, a nova većina da bude formirana između koalicije "Za budućnost Crne Gore" i ovih pet bivših odbornika Spajićevog pokreta, kao i Demokrata i Građanskog pokreta URA. Međutim, da bi imali većinu u lokalnom parlamentu koji broji 57 odborničkih mesta, trebalo bi da imaju i podršku PES-a. Treća, možda najverovatnija opcija je da bivših pet odbornika PES-a zasad pokušavaju da izvuku što više privilegija.

Parlament

SKUPŠTINA Podgorice broji 57 odbornika, od čega koalicija okupljena oko DPS-a 24, PES nakon odlaska pet odbornika trenutno broji osam, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 11, Demokrate šest, novoformirani klub bivših odbornika PES-a pet, a GP URA ima tri odbornika.

- Naše kolege iz posebnog kluba donedavno su isticale da je razlog za napuštanje PES-a odsustvo meritokratije, ali da ipak ne žele da ugrožavaju vlast u glavnom gradu, da bismo se sada našli u situaciji da je stabilnost vlasti uslovljena brojem funkcija koje oni treba da dobiju. Iako dojučerašnje kolege iz PES-a i dalje sede na pozicijama u upravi glavnog grada, zahvaljujući izbornom legitimitetu PES-a, sada žele da pregovaraju kako bi dobili dodatne funkcije - navedeno je u saopštenju PES-a.

U opoziciji smatraju da je u pitanju duboka politička kriza.

- Odonosi među partijama su nepopravljivi. Nije ovde problem pet odbornika koji su napustili PES, već je problem loših političkih odnosa između partija koje čine vladajuću većinu - smatra odbornik DPS-a Andrija Klikovac.

Sednica Skupštine Podgorice, koja pre tri dana nije održana zbog nedostatka kvoruma, imaće svoj nastavak 25. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave