MIMO ZAKONA "ZARADILA" 22.000 EVRA: Budžetska inspekcija utvrdila brojne nepravilnosti u radu direktorke crnogorske ASK

I. D. S.

23. 03. 2024. u 06:45

BUDžETSKA inspekcija Crne Gore utvrdila je da je direktorka Agencije za sprečavanje korupcije te zemlje Jelena Perović prošle godine na osnovu spornih rešenja prihodovala preko 22.000 evra. Ipak, Perovićeva tvrdi da su inspektorke koje su potpisale nalaz nestručne i da su imale zle namere, ta da veruje da će sud dokazati da je zakon na njenoj starni.

МИМО ЗАКОНА ЗАРАДИЛА 22.000 ЕВРА: Буџетска инспекција утврдила бројне неправилности у раду директорке црногорске АСК

ASK

Kako se navodi u izveštaju koje je objavilo Ministarstvo finansija, a koji je navodno već u Specijalnom državnom tužilaštvu, Perovićeva je  prošle godine na osnovu spornih rešenja za varijabilni deo zarade i prekovremeni rad prihodovala 13.447 evra. Pored toga, inspektori su utvrdili i da je po osnovu rešenja koja su donesena mimo zakona za rad u radnim grupama direktorica ASK-a ostvarila naknadu od 8.722 evra. Navode da u delu dodele varijabila i naknada za prekovremeni rad nisu primenjene odredbe Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Osim toga, budžetski inspektori u svom izveštaju navode i da su naknade članovima i predsedniku Saveta ASK-a uvećane mimo zakona i znanja Vlade, te da je po tom osnovu za pola godine isplaćeno je oko 12.000 evra više od onoga što zakon predviđa.Shodno toj odluci, navodi se u izveštaju,  utvrđene su naknade od 648 evra za članove savveta i 926 evra za predsednika.

Voli luksuz

PEROVIĆEVA je od ranije poznata kao direktorica koja na sebi ne štedi. Naime, kada je stupila na funkciju, nabavila luksuzno vozilo, marke BMV, limuzinu vrednu skoro 40.000 evra. Pritom, automobil joj je dat na korišćenje 24 časa dnevno, iako nije štićena ličnost. Takođe, odmah nakon imenovanja za prvu osobu u borbi protiv korupcije, Perovićevaje nabavila i službeni telefon vredan skoro 1.500 evra, pravdajući trošak time da bi sa slabijim uređajem teže obavljala posao.

Direkotrica ASK-a odavno je na meti kritika parlamentarne većine i zbog, kako su tvrdili, selektivnog pristupa kada su u pitanju nosioci bivše vlasti, što ona negira.

-Prosečna bruto zarada na nivou 2022. iznosila je 883 evra, te su naknade trebale biti utvrđene u iznosu od 441 evra za predsednika i za članove Saveta, što bi za period od januara do jula 2023. iznosilo 15.452 evra. Isplaćene naknade predsedniku i članovima Saveta od januara do jula 2023. iznosile su 27.749 evra - navode budžetski inspektori u zapisniku.

Previćeva je na izveštaj podbela prigovor, jer je, kako navodi, "dokument je pun pravnih i logičkih besmislica", te tvrdi da će u sudskim postupcima dokazati da je zakon na njenoj strani.

-Zapisnik o inspekcijskom nadzoru sačinjenje nezakonito, odgovara tabloidnim naslovnicama, nema značaj javne isprave kao takav,  pogrešnosu se tumačile norme, a to se dmože pripisati nestručnosti i zloj nameri budžetskih inspektorki što narušava integritet Ministarstva finansija - navodi Perovićeva u primedbama, koje su inspektorke koje su potpisale izveštaj tumačile kao neosnovane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave