VLAST BEZ KVORUMA, SNP I DPS TRAŽE NOVE IZBORE: U Crnoj gori sve usijanija politička scena, u Beranama prekinuta sednica Skupštine opštine

M. SEKULOVIĆ

14. 03. 2024. u 17:17

VRUĆA politička zbivanja na državnomnivou,polako se, utisak je, prenose i na lokalni nivo.

ВЛАСТ БЕЗ КВОРУМА, СНП И ДПС ТРАЖЕ НОВЕ ИЗБОРЕ: У Црној гори све усијанија политичка сцена, у Беранама прекинута седница Скупштине општине

m. sekulović

Naime, današnja sednica Skupštine opštine Berane prekinuta je ubrzo nakon početka, jer vladajuća koalicija nije imala kvorum, koji nisu želeli da daju odbornici opozicionih SNP i DPS koji su uvidevši da je vlast ''na muci'' napustili salu za sednice.

- Da vladajuća većina u Beranama koju čine Demokratski front, Pokret Evropa sad, Demokratska CG, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora ne funkcioniše dokaz je i prekid današnjeg zasedanja lokalnog parlamenta - saopštio je odmah Opštinski odbor SNP Berane.

Konstatovano je da je tome u kontinuitetu prethodila nemogućnost održavanja odbora kao i skupštinskih zasedanja upravo zbog nedostatka kvoruma i nedolaska pojedinih odbornika.

- Od kako se konstituisala ovakva neprirodna većina nakon lokalnih izbora, po aktivnosti odbornika i učešću u diskusijama o tačkama dnevnog reda koje su od značaja za naše građane vidi se kakav je odnos lokalne većine prema našem gradu. Na svakoj sednici je izostala kvalitetna rasprava, jer odbornici većine praktično nemaju ništa za reći za odluke koje sami predlažu i koje treba da utiču na život građana Berana. SNP je ukazivala na činjenicu da će doći do ovakvih problema, jer se neadekvatnim kadrovskim rešenjima i izostankom zalaganja u svakom smislu vlast u gradu pretvorila u ravnu liniju. Učmalost koja se dešava je rezultat ambicija pojedinih struktura lokalne vlasti da što pre izazovu vanredne lokalne izbore, jer ne znaju razliku između lokalnih i parlamentarnih izbora - saopštili su.

Dodaju da "Ovaj problem vladajuća većina očigledno nije u stanju da reši, pa upozoravamo da će dalji nastavak ove agonije biti upravo na štetu naših građana."

VLAST

Lokalnu vlast u Beranama vrši koalicija    Demokratski front, sa šest odbornika, Pokret Evropa sad sa četiri, Demokratska CG sa šest, Prava Crna Gora sa dva i Ujedinjena Crna Gora  sa jednim odbornikom u SO.

U opozici je ostala DPS sadevet odborničkih mesta i SNP uprkos  osvajanju sedam odborničkih mandata. Dosadašnji koalicioni partneri DF i Demokrate odbili su da tvore vlast sa SNP ''ljuti'' zbog formiranja Vlade Crne Gore koju su zagovarale SNP i URA Dritana Abazovića...
 

- Današnjim napuštanjem sednice lokalnog parlamenta smo upravo ogolili stanje u kojem se nalazi naš grad i pokazali građanima odnos njihovih predstavnika prema Beranama. Ukoliko niste u stanju da rešite, a niste, nastale probleme pozivamo vas na lokalne izbore sa nadom da ste naučili na svojim  greškama i da ubuduće dokazane partnere i saborce koji su pojedinačno osvoili najveće poverenje građana Berana nećete radi sitnih interesa zaobići u formiranju lokalne vlasti. U suprotnom ovakve stvari će se konstantno dešavati - poručili su iz opozicione OO SNP Berane lokalnim vlastima.

Iz Kluba odbornika DPS konstatovali su da se kriza vlasti sa državnog preliva i na lokalni nivo, takoda je vraćanje mandata građanima jedino ispravno rešenje.

- Duži vremenski period naši odbornici ukazuju na neodgovoran i nefunkcionalan rad lokalne uprave. Danas su se, po ko zna koji put, potvrdila naša upozorenja da je lični i partijski interes konstituenata lokalne vlasti ispred interesa građana Berana - kažu iz DPS.

Iz DPS upozoravaju da za današnju sednicu nije bilo kvoruma, jer odbornici vladajuće većine očigledno svoje nezadovoljstvo manifestuju kroz bojkot većine čiji su deo. 

- U susret rotaciji na mestu predsednika Opštine Berane, kako je to predviđeno koalicionim dogovorom parlamentarne većine, pojedini partijski subjekti, izazivanjem krize vlasti, pokušavaju da ostvare partijski profit, ne mareći za funkcionalnost institucija kojim upravljaju - tvrde iz DPS Berane.

Oni smatraju da "S obzirom na to da u državi eskalira institucionalna kriza na svim nivoima, jedino ispravno rešenje je vraćanje mandata građanima i davanje prilike da se oni odrede, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou prema svim političkim subjektima po zasluzi."


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu