KAZNE ZA PREPISIVANJE: Tri nova pravilnika u susret polaganju eksterne mature

I. D. S.

19. 03. 2024. u 11:20

MINISTARSTVO prosvete, nauke i inovacije je u susret predstojećem polaganju eksterne mature donelo nove pravilnike u vezi sa testiranjem znanja učenika. Nova pravila predviđaju da će za eventualne nezakonitosti tokom polaganja, odgovornost snositi direktori obrazovnih ustanova i test administratori. Učenici će snositi posledice za povredu pravila ponašanja.

КАЗНЕ ЗА ПРЕПИСИВАЊЕ: Три нова правилника у сусрет полагању екстерне матуре

ošsutjeska.edu.me

Resor na čijem čelu je Anđela Jakšić Stojanović donelo je tri nova pravilnika za eksterne provere znanja - dva za srednje škole - za polaganje maturskog ispita za učenike gimnazije i polaganje stručnog ispita za učenike koji nastavljaju školovanje i jedan za osnovne škole - testiranje učenika na kraju drugog i trećeg ciklusa osnovne škole.

Sankcije za učenike koji povrede pravila ponašanja tokom trajanja ispita predviđene su ukoliko kandidat ometa drugog kandidata, osvrće se, razgovara i slično, ili se ne pridržava uputstva test-administratora. U ovim slučajevima će dobiti opomenu koja će biti evidentirana u formularu za praćenje ispita. Za drugu opomenu učenik će biti udaljen sa ispita i smatraće se da taj predmet nije položio.

Plaćanje

ZAHVALjUJUĆI sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i inovacija, od ove godine biće plaćena i druga dva ocenjivača - člana komisije. Maturski ispiti biće održani u aprilu, maju i junu.

- Ako se dogodi da kandidat pokuša da prekine ispit, remeti tok ispita, vređa ili preti test-administratoru ili predstavniku Ispitnog centra, poseduje papir, udžbenik, mobilni telefon ili drugi elektronski uređaj, narušava tajnost identiteta, prepisuje od drugog kandidata ili drugom omogućava da prepisuje, udaljuje se sa ispita i smatra se da taj predmet nije položio - objasnili su iz ministarstva.

Ako ocenjivači, kada budu pregledali testove u Ispitnom centru, na korici testa obrazlože kao "prepisano", smatrati dokazom i takav test će se vrednovati nedovoljnom ocenom.

 

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave