UMRO ČUVENI PROTA DRAGAN RISTIĆ: Odlazak vernog čuvara vere Hristove

M. SEKULOVIĆ

26. 02. 2024. u 09:27

JUTROS, u prvom satu velikog praznika pravoslavnog Svetog Simeona Mirotočivog, posle kraće bolesti u Kliničkom centru Berane preminuo je protojerej stavrofor Dragan Ristić.

УМРО ЧУВЕНИ ПРОТА ДРАГАН РИСТИЋ: Одлазак верног чувара вере Христове

Foto: M. Sekulović

Otac Dragan, kako su kratko znali da kažu Beranci svih vera, za svog protu, rođenog Baranina, sa njima je više od 32 godine delio dobro, ali bio od pomoći da ukrepi i ohrabri u prilikama teškim, koje nisu bile retke na ovom siromašnom području, gde žive ljudi bogati čojstvom i verom u dobro. 

Otac Dragan rastao je u veri pored trojice mitropolita crnogorsko-primorskih: Danila (Dajkovića), kod kojeg je bio đakon, da bi potom bio sekretar kod mitropolita Amfilohija. Duže od dve decenije, omiljeni paroh beranski bio je prvi saradnik tadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju, koji sada na Cetinju sedi u tronu mitropolita crnogorsko-primorskih.

Foto: Privatna arhiva

Otac Dragan Ristić sa porodicom i mitropolitom Amfilohijem

- Pre tri decenije, po želji tadašnjeg mitropolita cetinjsko-primorskog Amfilohija, stigao sam u Berane, pričao je pre dve godine za Novosti otac Dragan, pred Sabornim hramom Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama, u kojem je danas sa episkopom budimljansko-nikšićkim Metodijem i sveštenstvom SPC trebalo da služi svečanu liturgiju...

LITIJE

Otac Dragan, kao i svi vernici SPC u Beranama i Crnoj Gori, bio je izložen progonu pre i nakon donošenja nakaradnog tzv. Zakona o slobodi veroispovesti.

Tokom 2020 u Beranama, gradu u kojem je krenula prva litija, policija je po nalogu tužilaštva šest puta privodila oca Dragana, zbog "kršenja epidemioloških mera".

- Jednog meseca čak pet puta, pričao je za naš list sveštenik o kome sve staje u dve samo naizgled male reči, koje ne samo u Beranama, imaju značenje ogromno- "otac Dragan"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu