PO POVIŠICE PRED VLADU CG: Februar u znaku pobune - SINDUP danas organizuje protest, prvi u nizu najavljenih

I. D. S.

01. 02. 2024. u 07:15

POČETAK februara mogao bi označiti i početak pobuna u Crnoj Gori, a prostor ispred Vlade prvi će "okupirati" zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu. Nezadovoljni što Vlada nije uvažila zahtev da im se plate uvećaju, Sindikat uprave i pravosuđa za danas u 11 časova najavio je protest. Uskoro bi na istoj adresi mogli da se okupe i zaposleni u zdravstvu, podstanari, dok će prosvetari, sve su prilike, nezadovoljstvo pokazati obustavom nastave.

ПО ПОВИШИЦЕ ПРЕД ВЛАДУ ЦГ: Фебруар у знаку побуне - СИНДУП данас организује протест, први у низу најављених

Foto: Gov.me

Sindikat uprave i pravosuđa koji predstavlja više od 20.000 zaposlenih tražio je da se izmeni Granski kolektivni ugovor i uvećaju koeficijenti za najmanje 10 odsto. Kako su poručili, predstavnici vlasti nisu ispoštovali rok - 19. januar.

- Pozivamo sve članove našeg sindikata da dođu na protest, da traže ono što im pripada, da svojoj porodici i deci kažemo da nisu ispoštovani od onih koji treba da čuju glas naroda, glas radnika koji ima je dao poverenje - saopštio je predsednik Sindikata Nenad Rakočević.

Nastavnici traže 10 odsto

NEZADOVOLjNI su i prosvetari. Ukoliko sa nadležnima ne postignu dogovor o povećanju zarada za 10 odsto, koje je predviđeno GKU, pobune će biti i u obrazovanju.

Podsetio je da je 14. februara 2023. godine potpisan GKU za oblast uprave i pravosuđa čime su se plate prvi put od 2012. godine uvećale u proseku od oko 32 odsto, ali da je od tog perioda standard radnika mnogo urušen, a da je inflacija devalvirala evro.

- Stoga je Vlada imala uslovnu obavezu da uskladi zarade svima, a ne samo da se ispune obavezujuće norme GKU - poručio je Rakočević.

Spajić, vera, nada

PREMIJER Milojko Spajić je naglasio da Vlada sada neće povećati zarade prosvetarima 10 odsto. Poručio im je da treba da veruju novoj Vladi i budu strpljivi do sprovođenja programa Evropa sad 2, kao i zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu.

A zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu, sve su prilike, nisu jedini koji će ovog meseca "kucati" na vrata izvršne vlasti. Protest najavljuju i zaposleni u zdravstvu i podstanari. Iz Sindikata zdravstva su izričiti, neće pristati na povećanje zarada manje od 15 odsto, te se čeka kako će se o tome izjasniti nadležni resor.

Sve je izvesniji i protest podstanara, iz čijeg udruženja su najavili da će ukoliko u narednim danima Vlada ne ponudi pomoć, doći da je traže pred njihovim vratima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!