VREME RADI ZA KRIMINALCE: Pred sudovima 6.946 sporova starijih od tri godine

V.K.

27. 01. 2024. u 09:16

BUNT roditelja ubijenog Saše Klikovca ispred zgrade Tužilaštva u Podgorici, nakon saznanja da su pušteni na slobodu optuženi za taj zločin, "škaljarci" Miloš Marković i Marko Šuković, otvorio je pitanje da li vreme radi za one koji su optuženi i za najteža krivična dela. Njih dvojica su napustili istražni zatvor u Spužu pošto ni nakon tri godine nije donesena prvostepena odluka u tom procesu, što je zakonski uslov za ostanak iza rešetaka.

ВРЕМЕ РАДИ ЗА КРИМИНАЛЦЕ: Пред судовима 6.946 спорова старијих од три године

V.K.

Prema poslednjem izveštaju Evropske komisije broj nerešenh slučajeva, pred crnogorskim sudovima koji su stariji od tri godine krajem marta 2023. godine bio je 6.946. Među njima su i optuženi za najteža krivična dela. Oni za koje sudovi tokom tri godine nisu doneli prvostepenu presudu, po zakonu se puštaju na slobodu što je bezbednosni rizik prema proceni policije. Krivični zakonik Crne Gore predviđa da se okrivljenima ukida pritvor ukoliko u roku od tri godine, od dana podizanja optužnice, ne bude izrečena prvostepena presuda.

Neće biti odugovlačenja

U KONAČNOM, izmene zakona za rezultat će imati brže donošenje presuda. Neće postojati zakonski osnov za zloupotrebu niti interes okrivljenih i njihovih branilaca za izmišljanje razloga radi odugovlačenja suđenja, poručio je Milović.

Ministar pravde Andrej Milović najavio je još ranije pokretanje inicijative o izmenama ovog pravnog akta.

- Planirane izmene predviđaju izuzetak od oslobođenja optuženih nakon tri godine pritvora bez prvostepene presude, i to za tačno određena krivična dela, kao i ukidanje ročišta za ispitivanje i ocenu zakonitosti i opravdanosti optužnice, što već čini deo predloga izmena i dopuna ZKP - reka je Milovićeva. - Ovim izmenama sprečavamo zloupotrebe zakonskog okvira i osiguravamo efikasnija i pravednija suđenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)