BITKA ZA STABLO "STARIJE OD SVEGA": Stanje barske masline, stare 2.248 godina, postalo zabrinjavajuće

B. DABIĆ

12. 01. 2024. u 14:35

U GRADU maslina jedna je posebna. Barska Stara, ima punih 2.248 godina i samo dve su na svetu starije od nje. Jedna u Izraelu i druga u Tunisu. Ali, ono što je ovih dana diglo javnost na noge, nisu ni njena važnost ni lepota, već bojazan da bi ovaj simbol grada mogle da unište - podzemne vode.

БИТКА ЗА СТАБЛО СТАРИЈЕ ОД СВЕГА: Стање барске маслине, старе 2.248 година, постало забрињавајуће

Foto: B. Dabić

Ovo drvo je, razumljivo, za Barane od neprocenjive vrednosti, zato se Komisija koja je konstatovala da je "stanje stabla zabrinjavajuće" sastala sa opštinarima, kako bi se što pre iznašlo rešenje za spas Stare masline. Nakon sastanka saopšteno je da će radovi na drenaži terena oko ovog jedinstvenog stabla početi do kraja ove sedmice.

- Zaključeno je da postoji problem viška vode u zemljištu koja zagušuje biljku - naveli su u saopštenju iz Opštine Bar konstatujući da je glavni problem stanja Stare masline visok nivo podzemnih voda.

Mesto na kojem se maslina nalazi, dobilo je, po legendi, ime Mirovica jer su se tu mirile zavađene porodice ovog kraja, vojskovođe i ratnici, a u dva navrata i samo je bilo tema sudskih sporenja.

Drvo se nalazi nadomak magistralnog puta Bar-Ulcinj i nedaleko od zidina srednjovekovnog grada Stari Bar, smeštenog u brdima.

Šteta bi bila nenadoknadiva

VODA je, naravno, dobra za svaku biljku, ali u određenoj količini. Za maslinu može biti posebno opasna, i nažalost, vidimo sada šta voda može napraviti. Jedan moj prijatelj je uporedio eventualni nestanak Stare masline sa rušenjem Starog Bara. Stari Bar bismo možda i mogli donekle da saniramo, ali ako ostanemo bez Stare masline, šteta je nepopravljiva, kazao je predsednik Društva Ćazim Alković.

Barani Staru maslinu zovu hraniteljkom i svetim drvetom, a simbol je zdravlja, dugovečnosti i blagostanja. U prilog tome govori i podatak da je recimo 2021. u svojoj 2.245. godini Stara maslina rodila stotinu kilograma plodova, od kojih je napravljeno 8,3 litara najkvalitetnijeg ulja.

Inače, Stara maslina zaštićena je odlukom vrha nekadašnje države SFRJ još 1963. godine. Obim joj je oko 10 metara. Odolela je vihorima rata kada su Italijani hteli da je prenesu na Apeninsko poluostrvo. Odolela je i vatrenoj stihiji kada je zahvatio požar i to tako što su se u Titovo vreme u njoj skrivali kockari i jednom zaboravili fenjer čiji je plamen zapalio stablo.

Barani se ovih dana svim srcem nadaju da će struka iznaći najbolje rešenje i osloboditi korenje Stare masline od podzemnih voda.

Hitna i adekvatna reakcija je neophodna. U suprotnom, barska opština bi mogla ostati bez svog simbola, stabla koje je, prema procenama stručnjaka sa Univerziteta u Istanbulu, zasađeno pre oko 2.248 godina. Stablo Stare masline na Mirovici u Baru proglašeno je zaštićenim prirodnim dobrom, Spomenikom prirode u kategoriji zaštite - grupa stabala velike starosti početkom januara 2021. godine.

I Društvo maslinara Bar sugerisalo je na javnoj raspravi povodom Nacrta odluke o proglašenju Stare masline spomenikom prirode da je ona ugrožena zbog velike količine podzemnih voda.

Formiranjem opštinske komisije, Društvo maslinara Bar, navodi predsednik Društva Ćazim Alković, izgubilo je nadležnost za brigu o najvećem simbolu grada, a u komisiji, kako podseća, nije se našao nijedan član ovog društva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)