NOVI CRNI REKORD NA PUTEVIMA U CRNOJ GORI: Prošle godine poginulo 77 osoba

M. SEKULOVIĆ

02. 01. 2024. u 16:14

NA PUTVIMA u Crnoj Gori tokom 2023. godine život je direktno izgubilo 77 osoba, čime je postavljen crni rekord u odnosu na prethodne godine. 

НОВИ ЦРНИ РЕКОРД НА ПУТЕВИМА У ЦРНОЈ ГОРИ: Прошле године погинуло 77 особа

Foto: Bijelo Polje online

Ovo je dramatično upozorenje iz Uprave policije Crne Gore uz konstataciju da se za 11 meseci 2023. godine (zaključno sa 30. novembrom 2023. godine) dogodilo i 6.052 saobraćajnih nezgoda u kojima su teško povređene 534 osobe, a lakše povređeno 2.345 osoba.

- Podsećanja radi, na našim putevima u proteklih osam godina poginulo je 476 lica, pri čemu 77 u 2023. godini, 73 u 2022. godini, 55 u 2021. godini, 48 u 2020. godini, 47 u 2019. godini, 48 u 2018. godini, 63 u 2017. godini, i 65 u 2016. godini - crni su podaci policije.

Iz policije ističu da se pokazuje da ovaj problem zahteva širu akciju, jer i pored pojačanog prisustva saobraćajne policije na putnim pravcima, preventivnih aktivnosti, pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju, kao i brojnih apela, beleže se opominjući podaci u stalnom rastu ljudskih gubitaka na putevima.

-Uprava policije ukazuje na značaj sinergije svih sektora – bezbednosnog, saobraćajnog, zdravstvenog, obrazovnog, nevladinog i medijskog – kako bi se razvila drugačija saobraćajna kultura, ali i osnažio sistem koji bi kompenzovao ljudsku ranjivost i sklonost greškama. Vodeći uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posledicama je neprilagođena brzina, a iza toga stoje različiti uticaji korišćenja alkohola i psiho-aktivnih supstanci, zatim umor i stres, ali drugi razlozi izostanka adekvatne koncentracije. Stoga je presudno važan napor različitih aktera u pravcu jačanja svesti građana o opasnostima koje nosi neprilagođena i brza vožnja, a kako bi dali doprinos ličnoj, ali i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju - kažu iz Uprave policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)