GRADIĆE PET NOVIH AERODROMA? Nacrt prostornog plana Crne Gore do 2040. dočekan s kritikama i podsmehom

I. D. S.

23. 10. 2023. u 11:41

JEDAN od najvažnijih državnih dokumenata, Prostorni plan Crne Gore do 2040, trebalo bi da bude usvojen do kraja ove godine, najavljeno je iz Vlade nakon što je usvojen nacrt. Planom je između ostalog, predviđena izgradnja dva auto-puta, te čak pet novih aerodroma. Ambiciozan plan izazvao je niz kritika struke, ali i podsmeh građana.

ГРАДИЋЕ ПЕТ НОВИХ АЕРОДРОМА? Нацрт просторног плана Црне Горе до 2040. дочекан с критикама и подсмехом

Foto: Tanjug

Prema rečima premijera Dritana Abazovića, dva najvažnija aspekta u dokumentu su razvoj energetike i saobraćaja. Kako je predočio, predviđeno je ukupno sedam aerodroma, pa je, osim već postojećih u Podgorici i Tivtu, u planu izgradnja dva - velika u Beranama i Nikšiću, dok su manji planirani za Žabljak, Pljevlja i za prostor između Bara i Ulcinja.

Suludo i bez logike

NAJAVE za saobraćajnu infrastrukturu na mrežama su dočekane duhovitim komentarima. Jedni pitaju zašto samo sedam aerodroma, drugi su "zadovoljni" što će na skijanje na Žabljak moći avionom iz Nikšića, a treći traže pristojne autobuske stanice... Vazduhoplovni analitičar Alen Šćurić Vladin plan ocenio je kao sulud. Izgradnja aerodroma košta od 100 miliona pa naviše, osim toga, veći aerodrom u Nikšiću, gradu koji je samo 58 kilometara udaljen od aerodroma u Podgorici, nema logike. Isto tvrdi i za vazdušne luke u Baru, Ulcinju, Pljevljima i Žabljaku.

Osim ambicioznog plana za vazdušni saobraćaj, u planu su i saobraćajnice. Prema rečima premijera, Planom su prvi put definisane mape kojim će prolaziti auto-put.

- Predviđeno je da se rade dva glavna auto-puta. To su jadransko-jonski i saobraćajnica koja povezuje Bar sa Boljarima, kasnije sa Beogradom i Budimpeštom i ovaj koji ide sa zapada na istok. Ruta koja će ići iz BiH ka Albaniji će se odvajati u dva pravca, jedan će ići ka granici sa Srbijom, drugi će nastaviti preko Bara i Ulcinja ka Albaniji. Deo auto-puta Bar - Boljare će se preklapati sa delom jadranko-jonske ceste - pojasnio je Abazović.

Planom nije predviđena izgradnja mosta Verige koji ide preko zaliva, a planirana je nova saobraćajnica Kolašin - Andrijevica - Peć i novi put od Pljevalja do Bijelog Polja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)