"JADRAN" TALASA KOMŠIJSKE ODNOSE: Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog jedrenjaka

V. KADIĆ

05. 08. 2023. u 06:00

USUKAO se školski brod "Jadran" između Crne Gore i Hrvatske, poljuljavši donekle godinama dobre odnose dve susedne zemlje. Posle pitanja Prevlake i razgraničenja (još na stendbaju) nekada vojno plovilo zaljuljalo je prijateljstvo komšija. Hrvatska je pre dva dana uputila protesnu notu Crnoj Gori zbog obeležavanja devet decenija školskog broda "Jadran", smatrajući da na to nemaju pravo jer se radi o njihovoj imovini, koju Crnogorci treba da im vrate!

ЈАДРАН ТАЛАСА КОМШИЈСКЕ ОДНОСЕ: Хрватска упутила протестну ноту Црној Гори због једрењака

Fejsbuk

- Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i evropskim vrednostima za koje se Crna Gora opredelila - navodi se u saopštenju hrvatskog resornog ministarstva.

Službeni Zagreb pozvao je Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rešavanju sudbine tog broda, "simbola višestoletne hrvatske pomorske tradicije" i da do tada izbegava jednostrane aktivnosti.

- Brod "Jadran" ima širi kontekst i ne treba praviti dnevnu politiku od toga. Ja sam za održiva rešenja, ali Hrvati moraju da znaju da Crna Gora raspolaže svojom imovinom na način na koji misli da treba - poručio je premijer Dritan Abazović, dodajući da je zvanična Podgorica spremna za razgovor i da se čuju svi argumenti. - Ali proslava 90 godina broda je nešto što je u našoj nadležnosti i prema tome se treba na taj način ophoditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao