BOŠNJACI DRŽE DO PRINCIPA Ibrahimović: Kad usaglasimo ciljeve, pregovaraćemo o raspodeli sektora

V.K.

27. 07. 2023. u 06:30

BOŠNjAČKA stranka nije uslovljavala resorima formiranje nove vlade, ali jeste principima od kojih oni ne odustaju. To je epilog preksinoć održanog sastanka predstavnika partije Bošnjaka i Milojka Spajića, lidera Pokreta "Evropa sad".

БОШЊАЦИ ДРЖЕ ДО ПРИНЦИПА Ибрахимовић: Кад усагласимо циљеве, преговараћемо о расподели сектора

V.K.

Predsednik BS Ervin Ibrahimović saopštio je nakon sastanka da su za njih prihvatljivi ponuđenih deset principa, i kako je rekao, dobra su podloga za principe koje su oni predložili za dopunu kako bi bili "pravi temelj nove vlade".

- Dobro je što smo se Spajić i ja našli oko evropske priče. Kad usaglasimo principe, nadam se da će početi i priča o raspodeli resora - kazao je Ibrahimović.

Bošnjaci su ovim razgovorima tražili dopunu principa u kojem se navodi da je Crnoj Gori neophodna stabilna politička vlada, koja će osigurati efikasnost u nastavku snažne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kao i da će obezbediti neophodnu materijalnu i institucionalnu podršku nadležnim pravosudnim organima, prvenstveno Specijalnom državnom tužilaštvu, u nesmetanom obavljanju svojih dužnosti na profesionalan, nezavisan i transparentan način.

U SAD na konsultacije

KONSTITUTIVNA sednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se izabrati novi saziv parlamenta biće održana danas. A lider PES Milojko Spajić trebalo bi, kako se čuje u Podgorici, narednih dana da otputuje za SAD kako bi sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao o formiranju nove vlade Crne Gore.

Bošnjačka stranka je tražila i dopunu garancijama za princip tri PES. Njime se izražava puna posvećenost uspostavljanju održivog ekonomskog modela i sprovođenju neophodnih reformi u cilju značajnog unapređenja životnog standarda građana, prevashodno kroz implementiranje programa "Evropa sad 2", vodeći računa o stabilnosti javnih finansija. BS je predložila i dopunu principa devet, obavezom Vlade da pripremi poseban zakon kojim će se urediti rad privrednih društava u državnom vlasništvu, a kako bi neke negativne pojave bile onemogućene preciznim zakonskim propisivanjem. Najpre ograničavanjem visine zarade, naknade i otpremnine članovima upravnih odbora i direktora ovih preduzeća, preko propisivanja uslova za njihova imenovanja i razrešenja, ali i odgovornost za štetu koju pričine preduzeću nedomaćinskim upravljanjem.

Ovim sastankom, kako je saopšteno, završen je prvi krug konsultacija o formiranju vlade. Pregovori o konsituisanju nove izvršne vlasti počeli su 20. jula, a Milojko Spajić je razgovarao sa predstavnicima koalicije "Za budućnost Crne Gore", Bošnjačke stranke, Demokrata, Socijalističke narodne partije, Albanske alijanse, Albanske alternative i Hrvatske građanaske inicijative.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)