JAKOV NEĆE DA POTPIŠE: Koji su sve važni zakoni "stopirani" zbog izbora

V. KADIĆ

01. 06. 2023. u 07:00

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović odlučio je da ne potpiše zakone koje je Skupština donosila nakon što je sredinom marta raspuštena ukazom njegovog prethodnika Mila Đukanovića.

ЈАКОВ НЕЋЕ ДА ПОТПИШЕ: Који су све важни закони стопирани  због избора

V.K.

Razlog za takvu odluku vidi u Ustavu u kojem piše da predsednik države ima obavezu da proglasi zakon u roku od sedam dana ili ga vrati Skupštini na ponovno odlučivanje, što u ovom slučaju nije urađeno.

- Sačekaću novi saziv Skupštine. Očekujem da se ponašamo u skladu sa Ustavom i zakonom, uz odgovornost i međusobno uvažavanje, kazao je još ranije Milatović.

Milatović: Očekujem da se ponašamo u skladu sa Ustavom i zakonom

Nakon što su zakoni ostali nepotpisani od oba predsednika, o njihovoj daljoj sudbini odlučivaće nova parlamentarna većina, koja će se formirati nakon izbora zakazanih za 11. jun. Na čekanju su Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakon o Centralnoj banci Crne Gore kojim se predsedniku države oduzima pravo da predlaže guvernera. Na verifikaciju čekaju i neki sporazumi iz Berlinskog procesa, koji treba da olakšaju funkcionisanje građanima država regiona, poput putovanja, traženja posla, studiranja... Izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju trebalo je u delu radnika koji su dobili otkaze u metalskom i rudarskom kompleksu da omoguće olakšano penzionisanje. Izmene Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti da obeštete civilne žrtve NATO bombardovanja 1999. godine. Milatović je, u međuvremenu, pozvao sudije Ustavnog suda da se izjasne o Zakonu o predsedniku.

"PODUČAVANjE"

SAVETNICA bivšeg predsednika Crne Gore Nataša Pešić saopštila je da je jasno da ne postoji ustavni ni zakonski osnov za potpisivanje pomenutih zakona, dodajući da novog šefa države neko treba da poduči "prvim lekcijama elementarne pravne pismenosti".

- Očekujem veću ažurnost kada je u pitanju taj predmet, ali i svi ostali. Izmene i dopune tog zakona negativno su percipirane od strane stručne javnosti i Evropske unije. Bez obzira na to kakva odluka suda bila, važno je za Crnu Goru da ona bude doneta što pre, saopštio je predsednik.

Šef kluba Nove srpske demokratije Slaven Radunović smatra da je novi predsednik države morao da potpiše propise.

- Više puta sam pričao o tome da je ovaj saziv legalan, ali ne i legitiman iz prostog razloga što je raspušten, i da bi stoga trebalo da se bavi samo neophodnim temama. Međutim, to ne abolira bilo koga da zbog toga ne potpisuje zakone, jer je svaki poslanik legalno izabran u taj saziv, i sve dok se ne izaberu novi poslanici i nosi saziv - odluke Skupštine Crne Gore su valjana - ocenio je Radunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a