SKUPŠTINA "JAČA" OD MILOVOG UKAZA: Uprkos raspuštanju državnog parlamenta 16. marta, poslanici juče uveliko radili

V.K.

21. 03. 2023. u 11:29

IAKO je predsednik Crne Gore Milo Đukanović 16. marta doneo ukaz o raspuštanju državnog parlamenta, poslanici su juče uveliko radili, a na dnevnom redu je ponovo bio Zakon o lokalnoj samoupravi koji je usvojen jednoglasnom podrškom 41 poslanika.

СКУПШТИНА ЈАЧА ОД МИЛОВОГ УКАЗА: Упркос распуштању државног парламента 16. марта, посланици јуче увелико радили

V.K.

Đukanović je ranije taj dokument vratio parlamentu na ponovno odlučivanje, a sada je na njemu da ga proglasi. Njegove zamerke odnosile su se na to da bi se, stupanjem na snagu, otvorilo više bitnih pravnih pitanja i nedoumica povodom očuvanja jedinstvenog pravnog pokretka, ustavnosti i zakonitosti. Đukanović je još u januaru konstatovao da bi se istovremeno grubo ušlo u pravni prostor i izbornu materiju - Zakon o izboru odbornika i poslanika, koji, po njemu, ne može biti izmenjen i dopunjen bez podrške dvotrećinske većine poslanika.

Parlamentarna većina usvajanjem ovog novog akta obrazložila je čvrstim stavom da se time deblokira tranzicija vlasti u Podgorici i još nekoliko crnogorskih opština. Poslanik Demosa Miodrag Lekić je na početku sednice saopštio da je propala inicijativa o formiranju Vlade sa njim na čelu.

REZULTATI PRIHVAĆENI

IZBORNA komisija Podgorice jednoglasno je proglasila konačne rezultate izbora u glavnom gradu Crne Gore. Ovu odluku doneli su pošto je Ustavni sud odbio sve žalbe podnete nakon izbora 23. oktobra prošle godine. Koalicija "Svi za naš grad" osvojila je 24 mandata, dok je 13 mandata pripalo Pokretu "Evropa sad". Lista "Za budućnost Podgorice" osvojila je 11 mandata, dok je koalicija "Idemo ljudi" Demokrata, Ujedinjene Crne Gore i Demosa osvojila šest mandata, URA, Civis i Albanska alternativa "Može Podgorica" osvojila je četiri mandata.

- Na kraju se došlo do broja 38, a ja to nisam mogao da pretvorim u 41. Zahvaljujem se kolegama, ne mislim na sve, naravno. Mislim pre svega na Demokratski front i Demokrate, kojima je po pravilima demokratije pripadalo mesto mandatara i premijera, kao i sve manje stranke koje su sa jednim poslanikom i koje su prišle ozbiljno da se finalizuje zadatak koji smo započeli - rekao je Lekić na sednici parlamenta.

On je kazao da se tokom pregovora niko nije mešao u formiranje Vlade na čijem čelu je trebalo da bude.

- Ni spoljni ni unutrašnji faktori - kategoričan je Lekić. - Želim da verujem da dolazi vreme kada ćemo na osnovu pravila demokratije praviti vlade, a bez takvih uticaja, jer nas je to već značajno koštalo. Četrdeset četvrte vlade će biti, želim uspeh mandataru i ozbiljniju većinu, tako da ulazimo u jedan novi tok izbornih procesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja