PREPOROD NA SUNCE: Nikšićka Železara uz solarnu energiju planira dva miliona prihoda

V.K.

21. 03. 2023. u 11:48

NA krovu nekadašnjeg pogona Vučionice u nikšićkoj Železari do juna će biti instalirani prvi megavati solarne energije, saopštili su iz menadžmenta nove kompanije EPCG-Železara Nikšić. Planirano je da se u krugu fabrike u prvoj godini postavi elektrana od deset megavati, ali i da se uporedo radi i na razvijanju proizvodnje metalnih konstrukcija. Trenutno oko dvesta radnika sređuje fabrički krug.

ПРЕПОРОД НА СУНЦЕ: Никшићка Железара уз соларну енергију планира два милиона прихода

V.K.

Pioritet menadžmenta je što brža izgradnja solarne energije. Projekat je spreman i već je na stolu. 

- Ako budemo brzo radili nadamo se da ćemo za tri do četiri meseca u punoj sezoni sunca i insolacije imati elektranu na mreži i početi prihodovati značajna sredstva od nje - rekao je predsednik borda direktora EPCG-Železara Nikšić, Marko Perunović. 

Izvršni direktor Đorđije Đukanović, saopštio je da za elektranu koju bi instalirali od 10 megavati to bi bio prihod od oko dva miliona evra godišnje. U menadžmentu tvrde da se radi i na drugim programima i delatnostima. Tako će se u pogonu nekadašnjeg Radventa uskoro proizvoditi metalne konstrukcije različitih namena. 

- Bili smo u Srebrenici i Konjicu gde postoje savremene cinkaone. Znači, cinkovanje ćemo raditi za potrebe EPCG za izradu dalekovoda, stubova koje možemo mi da radimo. U fazi smo nabavke opreme za proizvodnju bankina za novu fazu auto-puta - saopštio je Đukanović. 

Izgradnja solarne elektrane koštaće deset miliona evra, a sredstva će biti obezbeđena kroz kreditno zaduženje. Elektroprivreda Crne Gore je nedavno kupila nikšićku Železaru od turske kompanije "Tosjali-Toščelik" za dvadeset miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina