NIKŠIĆANI USKLIKNULI: Sveti Sava široka i svestrana ličnost

V.K.

29. 01. 2023. u 22:24

NIKŠIĆANI su večeras uskliknuli Svetom Savi, prvom srpskom arhieiskopu,  na Svetosavskoj akademiji u prepunoj dvorani Nikšićkog pozorišta u organizaciji Skupštine opštine Nikšić i Crkvene opštine Nikšić.

НИКШИЋАНИ УСКЛИКНУЛИ: Свети Сава широка и свестрана личност

V.. K.

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije u pozdravom slovu je podsetio o Bratski odnosu Crne Gore I Hercegovine.

- Ne možemo govoriti o Crnoj Gori i Hercegovini a da ne govorimo o ljudima koji su ispisali svetle stranice srpske i svetske, zemaljske i duhovne istorije. Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne govorimo o celome srpstvu, istoriji, tragediji, vaskrsenju i jeziku. Ne možemo govoriti o Crnoj Gori, a da ne pevamo najlepše o slobodi, rekao je između ostalog vladika Metodije, dodajući da smo, i večeras u senci i zaštiti Božijeg i blagodatnog prisustva kosovskih junaka, "dok surovo nasilje vlada svetom, nasilje započeto na Kosovu i prosuto širom vaseljene, mi ovde sabrani u Gospodu pozvani smo da proslavimo najsnažniji i najmoćniji putokaz svim evropskim, nekad hrišćanskim, narodima - Gospoda u svetima svojim."

V.. K.

Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije besedio je o Svetom Savi, ističući da nema puno ličnosti ni u našoj, ni u svetskoj istoriji koje su bile tako široke i svestrane, i kojima se može prići sa tako mnogo različitih strana. Sveti Sava je bio iskreni Bogoljubac i savršeni rodoljub, primer pravog narodnog vođe i najiskreniji sluga tog istog naroda. Plemić carskoga roda i dobrovoljni siromah Hrista radi. Bio je, besedio je vladika Dimitrije, vešti diplomata kad je to za njegov narod korisno.

V.. K.

- Apostol i prorok, duhovni borac i iskreni mirotvorac. Setimo se samo njegove mirotvoračke litije sa moštima Svetog Simeona Mirotočivog iz Svete Gore, kada je nad moštima svog oca izmirio svoju braću Vukana i Stefana. Ta litija Svetog Save je bila uzor litije sa moštima Svetog Vasilija 1996. godine koja je blagoslovila ovaj grad, darovala mir svakom ko se u njoj našao, izvidala strahotama, surovošću i neverom rata ranjena srca stanovnika rodnog kraja Ostroškog, Tvrdoškog i Zahumskog sveca. Mirotvorački blagoslov Svetog Save bio je i na litijama protiv Zakona o slobodi veroispovesti, koji blagoslov nam je svojim dolaskom u grad pod Trebjesom tog kišnog decembra 2019. godine prenio opet Sveti Vasilije. Na svenarodnim litijama se narod u Crnoj Gori pomirio i sa Bogom, a i međusobno i mi nadalje moramo biti svetosavski trezveni i pametni i taj dar mira na svaki način da čuvamo - besedio je vladika Dimitrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024