BEZ KREDITA I ZADUŽENJA KOD BANAKA: Pljevlja Dan opštine proslavljaju uz rekordne budžete i poslovne rezultate

M. D.

20. 11. 2022. u 21:35

OPŠTINA Pljevlja je jedna od najuspešnijih lokalnih uprava u Crnoj Gori a na današnji dan lokalna uprava nema kreditnih zaduženja kod banaka, kazao je predsednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević na svečanoj sednici lokalnog parlamenta, povodom 20. novembra, Dana opštine Pljevlja.

БЕЗ КРЕДИТА И ЗАДУЖЕЊА КОД БАНАКА: Пљевља Дан општине прослављају уз рекордне буџете и пословне резултате

Foto: M. Drobnjak

Pre sednice rukovodstvo Opštine i druge delegacije položile su vence na spomenik palim u borbi protiv fažizma na Stražici.

- Finansijsko stanje u Opštini Pljevlja je stabilno, a treba kazati da smo budžet za 2021. godinu ostvarili u rekordnom iznosu od 21 milion evra a 2022. godinu ćemo završiti sa  novim rekordom u iznosu od 24 miliona evra - kazao je Kovačević.

 On je istakao da na današnji dan Opština nema  kreditnih zaduženja niti zaduženja kod komercijalnih banaka svih predhodnih osam godina.

-U navedenom periodu smo izmirili sve zatečene kredite od preko sedam miliona eura bez ijednom eura zaduženja. Svoje obaveze prema zaposleni izmirujemo redovno i u bruto iznosu. Obaveze prema dobavljačima, izvođačima radova kao i prema svim budžetskim korisnicima  izmirujemo uredno. Uspeli smo da racionalizujemo broj zaposlenih i za 50 smanjili broj zaposlenih u još peglomaznom opštinskom aparatu - kazao je Kovačević.

Prema njegovim rečima preduzeća koja su u vlasništvu lokalne uprave su osposobili i opremili i sva su, kako kaže, pozitivno poslovala.

-Uveli smo servise po ugledu na najrazvijenije gradove. Naparavili smo dobru ponudu kulturnih i sportskih sadržaja - kaže Kovačević.

Napominje da su period iza obeležile brojne investicione aktivnosti sve sa ciljem obezbeđivanja  kvalitetnijeg života  sugrađana.

- Ostavili smo  vidljiv trag na planu razvoja savremenih Pljevalja. U velikoj meri smo radili  na poboljšanju  sistema vodosnabdevanja, saobraćajne infrastrukture. Centralno gradko jezgro smo u potpunosti oplemenili  i osavremenili. Poljoprivrednu proizvodnju smo unapredili  kroz subvencije i poboljšanje seoske  infrastrukture. Imamo jedan od najbolje realizovanih  agrobudžeta u poslednjih 10 godina. Odgovorno smo se odnosili prema svim kategorijama stanovništva. Ponosni smo na naše gerontodomaćice i servis koji niz godina uspešno  realizujemo - kazao je Kovačević.

 

On je posebno istakao da su prvi put mladim bračnim parovima iz Pljevalja omogućili da pod povoljnim uslovima reše stambeno pitanje kroz subvencije kamate za stambene kredite, koje će Opština plaćati.

-Usmeravali smo i sredstva za novorođenčad,  a ove godine smo obezbedili novčanu podršku za vantelesnu oplodnju parovima koji se bore da dođu do potomstva. Pomogli smo učenike, studente. Izdvojili smo značajna sredstva za sport - kazao je Kovačević.

On je naveo da je iza njih nekoliko desetina zelenih projekata.

- Opština Pljevlja je među prvim gradovima u Crnoj Gori uvela postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koji ispunjava sve evropske i ekološke standarde. Jedna smo od malobrojnih Opština koja je, iz sopstvenih sredstava, izgradila postrojenje za preradu pitke vode na Bogiševcu, koje ćemo uskoro pustiti u upotrebu. Stvorili smo uslove i obezbedili novac za izgradnju novih fabrika vode na Pliješi i Breznici - dodao je prvi čovek Pljevalja.

Predsednik Skupštine opštine Pljevlja Dragiša Sokić kazao je da “Današnji dan obeležavamo podsećajući se 20. novembra 1944, godine kada su partizani, borci Treće proleterske sandžačke brigade i pripadnici italijanske partizanske divizije Garibaldi, oslobodili grad Pljevlja i doneli slobodu svim građanima...“.

 

NAGRADE

Studentsku nagradu, za izuzetan uspeh tokom studiranja, predsednik Opštine uručio je Andrijani Borović koja je na studijama Medecinskog fakulteta sa srednjom ocenom 9,77.

Foto: M. Drobnjak

Predsednik Opštine Rajko kovačević uručuje nagradu Andrijani Borović

 

-Sve nas mesto porekla detrminiše i metaforički rečeno predstavlja beskrajni plavi krug a zvezde u njemu su naši ostvareni ciljevi i puno više onih  kojih težimo ostvariti i koji najlepše sijaju  kada su priznati u istom. Stoga ova nagrada za mene ima poseban značaj, kazala je Andrijana Borović, zahvaljujući se na nagradi.

Predsednik Skupštine opštine Dragiša Sokić uručio je opštinsku nagrade 20. novembar.

Opštinska nagrada 20. Novembar” za 2022. godinu u konkurenciji fizičkih lica po odluci žirija pripala je  slikaru Miliki Mićku Marjanoviću i Đorđu Džuveroviću posthumno.

U obrazloženju odluke žiri je naveo da je Milika Mićko Marjanović decenijama živi i stvara u Francuskoj.

Foto: M. Drobnjak

Andrijana Borović

 

Izabran je od 52 hiljade slikara iz celog sveta na izložbi u Velikoj palati "Gran pare“ i dobio dve nagrade, novčanu i medalju privatnih kolekcionara. 2001. godine na izložbi u Pljevljima, koju je organizovala Međurepublička zajednica dobio je prvu nagradu "Pivo Karamatijević" za jedan rad akrilik. Osim ovih, dobitnik je i drugih vrednih priznanja i nagrada.

Đorđe Džuverović je bio diplomirani inžinjer mašinstva, dugogodišnji bivši direktor Rudnika Pljevlja, bivši poslanik u Skupštini Crne Gore i od 1997.godine dugogodišnji predsednik DPS-a Pljevlja. Više od 40 godina bio je na svim važnijim državnim i privrednim funkcijama. Poseban pečat ostavio je u svojim Pljevljima, radeći na mestu direktora u Rudniku uglja, pod čijim vođstvom, kako se navodi u obrazloženju preduzeće, je ostvarivalo najveće poslovne rezultate. Đorđe Džuverović preminuo je 13.maja ove godine.

Opštinska nagradu 20. novembar” za 2022. godinu u konkurenciji pravnih lica dodeljena je Gradskom tamburaškom orkestru Pljevlja.

Foto: M. Drobnjak

Tamburaški orkestar Pljevlja

 

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!