KIRIJA POJELA MILIONE: Iz kase za mesečne dažbine ide više od 150.000 evra

Z. Z.

28. 06. 2022. u 06:23

VLADA i njeni resori smešteni su u nekoliko objekata na više lokacija samo u Podgorici.

КИРИЈА ПОЈЕЛА МИЛИОНЕ: Из касе за месечне дажбине иде више од 150.000 евра

Foto D. Milovanović

U izvršnoj vlasti ocenjuju da je na taj način otežan rad zaposlenima, ali i građanima koji su glavni korisnici usluga. Osim toga, iz državne kase mesečno na zakupe ide više od 150.000 evra. Najbolji primer je Ministarstvo pravde čije se prostorije nalaze na četiri lokacije. Poslovna zgrada sa Tužilaštvom je u strogom centru Glavnog grada. U privatnom objektu nalazi se Direktorat za izvršenje krivičnih sankcija, dok se na Starom aerodromu nalazi Direkcija za prekršajno-kaznenu evidenciju. Direkcija za uslovnu slobodu je u Ulici Ivana Vujoševića.

- Veći problem od lokacija su uslovi rada, na primer Tužilaštva. Već sam razgovarao sa predstavnicima Uprave za imovinu o izgradnji Palate pravde. I rešenje je, čini se, na pomolu. Konkretno, radi se o zgradi u strogom centru Podgorice. Očekujemo finalizaciju dogovora i useljenje u avgustu - naveo je Marko Kovač, ministar pravde.

Specifična je situacija i za Ministarstvo odbrane čiji su direktorati i institucije smešteni čak na sedam lokacija.

- Rešenje je moguće tako da se izgrade posebne zgrade za državne institucije. Dakle, treba da se odredi parcela na kojoj će biti sva ministarstva i da se to kompenzuje sa imovinom koju mi imamo na različitim mestima. I to ne zakupe, već imovinu koja je u državnom vlasništvu - poručio je Dritan Abazović.

Raško Konjević, ministar odbrane, konstatuje da Crna Gora nema preciznu evidenciju o državnoj imovini i zakupima, pa je prema njegovim rečima prvi korak da se od nadležnih institucija dobiju podaci.

Da je najpotrebnija analiza, saglasan je i Dejan Milovac iz istraživačkog centra MANS-a.

- Bilo kakva odluka ne treba biti doneta pre nego što budemo imali preciznu analizu koje su potrebe tih institucija u odnosu na resurse kojima raspolažemo - konstatovao je Milovac.

IZDAVAOCI BLISKI DPS

ZA četiri godine iz državnog budžeta utrošeno je za zakup poslovnih prostora 9,5 miliona evra ili 152.000 mesečno.

- Kao izdavaoci se navode biznismeni bliski DPS. A ni dve godine po odlasku DPS sa vlasti nije učinjen korak da se uradi revizija tih ugovora. Sad postoji šansa da se nakon što je popisana državna imovina odradi analiza i tačno utvrdi kome treba da plaćamo zakup - naglasio je Dejan Milovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)