KONFRERENCIJA U "SRPSKOJ KUĆI": "Slovenski svijet - pouke prošlosti i izazovi budućnosti"

V. K.

25. 06. 2022. u 16:17

DANAS u "Srpskoj kući" je održana međunarodna naučna konferencija na temu „Slovenski svijet - pouke prošlosti i izazovi budućnosti".

КОНФРЕРЕНЦИЈА У СРПСКОЈ КУЋИ: Словенски свијет - поуке прошлости и изазови будућности

Foto: V.K.

Istaknuti naučni radnici, profesori i publicisti, iz različitih uglova, razmotrili su,  pre svega, sveobuhvatnosta samog pojma slovenstva, njegov krivudavi istorijski put, sadašnje stanje odnosa u slovenskom svetu i moguće perspektive daljeg razvoja.ž

Nepodeljeni stav učesnika konferencije je da se slovenstvo, kao osećaj pripadnosti jednorodnom pranarodu, kako kroz svoju dugu istoriju, i danas nalazi pod velikim uticajem zapadnog hegemonističkog globalizma. Tome je naročito izložena Rusija kao stub i okosnica sveslovenskog sveta. Nastojanje, pre svega SAD, da, uz nesebično asistiranje EU, vodi hibridni rat sa Rusijom, kao uvod u konačno preuređenje novog svetskog poretka kao unipilarnog dominiona najmoćnijih zapadnih država, danas je najozbiljniji izazov jedinstvu i opstanku slovenstva. Tim nastojanjima, na žalost, umnogome doprinose nesređeni odnosi, otvoreni antagonizmi i nerešena teritorijalna i druga pitanja između država u kojima su dominantno organizovani slovenski narodi.

Svi učesnici skupa su se složili u oceni da će istorijski period koji sledi biti bremenit brojnim izazovima i nastojanjima daljeg razbijanja i atomizacije slovenskog sveta, kao poslednje prepreke svetskoj mundijalizaciji pod američkim kišobranom. Stoga se jačanje svesti o zajedništvu, jezičkoj, običajnoj, kulturnoj i duhovnoj jednobitnosti, o bratsvu razvijanom vjekivima, jedino sredstvo otpora i očuvanja samobitnosti slovenskih naroda. Čuvanje sopstvenih, prije svega izvorno hrišćanskih i na pravoslavlju zasnovanih vrijednost kao što su sabornost, milosrđe, moralnost i bogobojažljivost, nasuprot makijavelizmu zapadnog katoličkog i protestantskog individualizma, hedonizma i sebičnosti, uslov je opstanka kako slovenskih naroda tako i njihovih državnih organitacija. Osim toga, zaključeno je, posebno se mora obratiti pažnju na činjenicu da su skoro svi slovenski narodi „oboljeli" od sindroma depopulacije, pa se bitka za kulturnu rekonceptualizaciju i demografsku revitalizaciju slovenskog svijeta mora dobiti prije svih ostalih.

Foto: V.K.

Na konferenciji su učestvovali: prof. dr Aleksandar Stamatović, prof. dr Uroš Šuvaković, Nemanja Biševac, prof. dr Aleksandra Kostić - Tmušić, prof. Dragan Tančić, prof. dr Stefan Ančev, iz Bugarske, prof. dr Vanda Božić, prof. dr Radmilo Marojević, prof. dr Darko Đogo, prof. dr Budimir Aleksić i prof. dr Dalibor Elezović. Više pozvanih naučnika koji nijesu bili u prilici da se pridruže konferenciji dostaviće svoje radove kako bi sve skupa bilo obavljeno u zborniku radova sa ovog skupa.

U okviru ove konferencije potpisan je i Protokol o saradnji između Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici i „Srpske kuće" kao krovne institucije nauke, kulture i umjetnosti srpskog naroda u Crnoj Gori.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati