ĆATAMA JOŠ 9 MILIONA, UGROŽENIMA NI CENT: Pred poslanicima će se naći tehnički rebalans, usvojen zbog veće državne administracije

I. D. S.

24. 05. 2022. u 08:38

VLADA je na poslednjoj sednici dala "zeleno svetlo" za rebalans budžeta, koji će se, kako su najavili, po hitnom postupku naći i pred poslanicima. Iako ne podrazumeva nova zaduženja, javna potrošnja rebalansom će biti uvećana za devet miliona evra, od čega se za najugroženije neće izdvojiti ni centa. Ovakva raspodela sredstava, kako ocenjuju u NVO Akcija za socijalnu pravdu samo je nastavak bahatog odnosa prema novcu svih građana.

ЋАТАМА ЈОШ 9 МИЛИОНА, УГРОЖЕНИМА НИ ЦЕНТ: Пред посланицима ће се наћи технички ребаланс, усвојен због веће државне администрације

Foto gov.me

Kako je obrazložio ministar finansija Aleksandar Damjanović, tehnički rebalans podrazumeva da se tekući budžet uskladi sa novom organizacijom državne uprave, imajući u vidu da je uvećan broj ministarstava, samim tim i ostali organi u državnoj upravi, a ne predviđa nova zaduženja. Tu su, navodi, i mnoge druge finansijske obaveze, pa resor na čijem je čelu razmišlja i o suštinskom rebalansu budžeta.

- Prosto, postojeći budžet treba preraspodeliti shodno novoj organizaciji. To znači i da neće biti probijanja budžetskog okvira, odnosno da će samo doći do horizontalnog usklađivanja, kako bi država mogla da funkcioniše - poručio je Damjanović.

Kroz najavljeni tehnički rebalans budžeta za tekuću godinu trošak za službena putovanja uvećava za čak 1,4 miliona i projektuje da za njih ove godine utroši 4,4 miliona, dok se troškovi za gorivo povećavaju za pola miliona, što znači da će se za tu namenu potrošiti gotovo 10 miliona evra. Osim toga, uvećavaju se i troškovi reprezentacije, jer će manjinskoj vladi biti potrebno dodatnih 170.000 evra, pa će u ovoj godini za to biti izdvojeno oko 530.000, dok se za nepunih 200.000 beleži uvećanje komunikacionih troškova, pa će u 2022. će za taj trošak biti izdvojeno bezmalo 5,4 miliona.

U NVO ASP dodaju da rebalans budžeta ne uliva optimizam za najugroženije građane, pre svega penzionere i socijalno ugrožene.

- Tonovi novih ministara i poslanika koalicione vlasti sveli su se bukvalno na potrebu da u državi hleb i nekoliko osnovnih namirnica budu dostupni najugroženijim građanima, što implicira da život bukvalno svode na puko preživljavanje. U konačnom, najveći broj građana dobro zna da povratak DPS-a na vlast znači istovremeno da će za njih ostajati mrvice, a da će se većina društvenog bogatstva i dalje slivati partijsko-funkcionerskoj klasi i privilegovanim pojedincima - zaključuju u NVO Akcije za socijalnu pravdu.

NASTAVLjA SE "SEČA" FUNKCIONERA

NAJVEĆE uvećanje izdataka - gotovo pet miliona - jeste na poziciji "ostale naknade" i ona se uvećava sa 9,1 milion na 14,1 milion evra.

- Ovo se može dovesti u vezu sa "sečom" na visoko rukovodnim pozicijama, koja je već počela i očito će biti nastavljena, a nakon nedavnog izbora manjinske vlade i povratka Demokratske DPS-a u koalicionu vlast - tvrde u NVO ASP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)