ZAPELO OKO „PODELE VLASTI“: U Beranama 50 dana od izbora bez dogovora o čelnim funkcijama

M. SEKULOVIĆ

17. 05. 2022. u 06:30

NI 50 dana od lokalnih izbora u Beranama još nije formirana lokalna vlast. Konstitutivna sednica zakazana je za danas, ali sudeći po predviđenom dnevnom redu, na njoj će biti samo verifikovani mandati odbornicima.

ЗАПЕЛО ОКО „ПОДЕЛЕ ВЛАСТИ“: У Беранама 50 дана од избора без договора о челним функцијама

FOTO: M. S.

Neće biti izabran predsednik novog saziva SO, jer, kako "Novosti" saznaju iz pouzdanih izvora, zasada nema dogovora o budućim konstituentima lokalne vlasti. Naime, uprkos "pouzdanim informacijama" iz pojedinih partija učesnica pregovora o sklopljenom dogovoru o deobi vlasti između DF, Demokrata, liste "Berane sad", Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore, u nedelju veče navodni dogovor je srušen.

- Zapelo je oko toga ko bi ubuduće upravljao Agencijom za izgradnju - kaže naš izvor. - Posle podužeg natezanja, prihvaćeno da predsednik Opštine bude Vuko Todorović, nosilac liste "Za budućnost Crne Gore - DF", mada su Demokrate, koje su vodile pregovore u ime ostalih listi, zahtevale da tu funkciju u naredne četiri godine obavlja nosilac njihove liste Damjan Ćulafić.

U igri je bilo i "solomonsko rešenje", da Todorović i Ćulafić po dve godine budu na čelu Opštine Berane, ali, kako stvari stoje, ako do dogovora ne dođe u naredne dve nedelje, tačnije do izbora novog predsednika SO Berane, ići će se na vanredne lokalne izbore.

Foto: M. Sekulović

Vuko Todorović

Trenutno, ni u jednoj varijanti deo buduće lokalne vlasti neće biti DPS, koja je ovde preseljena u opoziciju još 2014. godine. Partije koje sada razgovaraju u vlasti izričite su u tome da u novoj vlasti ne bude mesta za SNP.

PODELA MANDATA

U novom sazivu SO Berane sedeće devet odbornika DPS, dok će SNP imati sedam. Šest odbornika imaju Demokrate, četiri lista "Berane sad", dva Prava Crna Gora i jednog odbornika Ujedinjena Crna Gora.

- Sa svim osim sa DPS možemo otvoriti novu vlast. Berane ne bi trebalo da zarad nekoliko fotelja pogoršava odnose sa Vladom u kojoj sedi šest ministara iz SNP. Ne pretimo, ali ukazujemo na činjenicu da sa DF i Demokratama fino sarađujemo i vršimo vlast, između ostalog, u Nikšiću, Herceg Novom, Andrijevici, Mojkovcu - kažu iz SNP Berane, diskretno šaljući poruku da bi ova partije mogla da, u slučaju da ostane van vlasti, dovede do novih izbora u tim opštinama...

Ne treba smetnuti s uma da se u Mojkovcu već dešava da zbog nedolazaka odbornika SNP sednica SO bude dva puta odložena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINULE DVE OSOBE U TEŠKOJ NESREĆI: Crni bilans saobraćajke na crnogorskom primorju