BLAŽO 30 DANA IZA REŠETAKA: Predsedniku Privrednog suda i članovima njegove kriminalne grupe određen pritvor

S. Đ.

13. 05. 2022. u 07:40

NAKON maratonskog saslušanja, sudija podgoričkog Višeg suda Dragoje Jović, juče je tri sata posle ponoći doneo odluku kojom je prihvatio predlog specijalne tužiteljke Lidije Mitrović i predsedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću odredio pritvor do 30 dana.

БЛАЖО 30 ДАНА ИЗА РЕШЕТАКА: Председнику Привредног суда и члановима његове криминалне групе одређен притвор

Blažo Jovanić, FotoIn4s

Pritvor mu je određen kako ne bi uticao na svedoke i osumnjičene koji tek treba da budu procesuirani, ali i zbog zaprećene kazne zatvora za krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Specijalno tužilaštvo ga sumnjiči da je organizator kriminalne grupe koja je u produženom trajanju počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Određivanju pritvora prethodilo je skidanje imuniteta Jovaniću. Viši sud u Podgorici dostavio je u sredu oko 16.30 taj zahtev Sudskom savetu. Odluka o skidanju imuniteta doneta je jednoglasno, na elektronskoj sednici Sudskog saveta koji je sa novim ministrom pravde Markom Kovačem imao kvorum od sedam članova.

Osim za Jovanića, odluka o pritvoru donesena je i za ostale ranije uhapšene, stečajne upravnike Sašu Zejaka, Sanju Lješković i Radovana Radinovića, advokaticu Snežanu Jović i vlasnika firmi za privatna obezbeđenja "Titan sekjuriti" i "Gardijan" Pavića Globarevića i Darka Perovića.

Tokom jučerašnjeg dana pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja ponovo su "češljali" Privredni sud. "Novosti" saznaju da su izuzeli još nekoliko sudskih odluka koje je doneo i potpisao Jovanić, zbog čega se ne isključuje mogućnost da već narednih dana bude proširen spisak počinjenih dela, ali i osumnjičenih članova Jovanićeve kriminalne grupe. Prema našim saznanjima spisak je već proširen za još pet osoba koje tek treba da budu saslušane pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Mitrović. Neki od njih se nalaze van Crne Gore.

VIŠEMILIONSKA ŠTETA

SPECIJALNO tužilaštvo, navodno, ima dokaze da je Jovanić zloupotrebio položaj predsednika Privrednog suda u najmanje devet postupaka, odnosno predmetima u kojima je postupao kao sudeći sudija koji je u konačnom donosio presude. Istražitelji sumnjaju, da je takvim, po njihovoj oceni, nezakonitim odlukama zajedno sa ostalim članovima kriminalne grupe oštetio državu za nekoliko miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna