DRITAN STIGAO POD OSTROG: "Bila mi je čast da razgovaram sa patrijarhom Porfirijem i mitropolitom Joanikijem"

M.S.

12. 05. 2022. u 14:00

KAO što je najavljeno, predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abaziović stigao je u manastir Ostrog gde će se seresti sa Patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem.

ДРИТАН СТИГАО ПОД ОСТРОГ: Била ми је част да разговарам са патријархом Порфиријем и митрополитом Јоаникијем

Foto: Vlada CG

U delegaciji Vlade pored premijera, nalaze se i ministar pravde Marko Kovač i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka. 

Na pitanje da li je u redu da se premijer sekularne države prisustvuje sastancima u verskim objektima, Abazović je odgovorio:

- Premijer sekularne države će se truditi da bude premjier svih građana, nezavisno da li su oni vernici ili nisu i da na svakom pedlju ove zemlje bude sa ljudima. Kao što sam obilazio planine i sela, vrlo sam srećan kad obilazim crkve, džamije, katedrale...", poručio je Abazović.

Abazović se zahvalio mitropolitu Joanikiju na pozivu i čestitao svima koji slave Svetog Vasilija Ostroškog.

- Uloga premijera je da bude u službi svih građana. U našu državu su svi dobrodošli - vrata Crne Gore su otvorena za sve dobronamjerne ljude. Svim građanima i sveštenstvu želim srećnu slavu i praznik Sv. Vasilija Ostroškog. Bila mi je čast i zadovoljstvo da razgovaram sa patrijarhom Porfirijem i mitropolitom Joanikijem tokom svečanosti povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog.

- Raduje me da Crna Gora ide putem pomirenja i pravde. Želim da svi građani promovišu mir, univerzalne vrijednosti. Svi dobronamjerni ljudi su više nego dobrodošli u Crnu Goru, rekao je Abazović.

Susret bio neizvestan

Juče je bilo špekulacija o ovom susretu, a povodom informacije u medijima o “mogućem susretu Patrijarha srpskog Porfirija i premijera Dritana Abazovića”, Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je predlog o susretu Patrijarha i Abazovića došao iz Kabineta premijera, kojom prilikom je saopštena njegova namera da se sa Patrijarhom susretne u Vladi Crne Gore.

Iz Mitropolije je odgovoreno da prilikom organizacije proslave nije predviđen dolazak Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija u Podgoricu te da je zbog nedostatka vremena susret moguće organizovati jedino u manastiru Ostrog. 

Iz Kabineta premijera je ovaj predlog prihvaćen uz zahtev da se uputi formalan poziv, što je i učinjeno.

Sveti Vasilije već 350 godina poziva sve ljude na sretanje i saborovanje u svome Ostrogu, blagosiljajući svakog ko mu sa čistom vjerom, ljubavlju i nadom dolazi, saopštila je Informativna služba Mitropolije crnogorsko-primorske.

Podsetimo, hiljade vernika u nepreglednoj koloni sa raznih strana sveta hrli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)