POSLUŽE DNEVNO 137.000 OBROKA: Tokom leta, posebna pažnja se obraća na kvalitet hrane i jelovnik za decu u vrtićima
U KUHINjAMA predškolskih ustaniva svakodnevno se, u proseku, pripremi više od 137.000 obroka, a kvalitet "tanjira" je pod budnim okom tima stručnjaka. Namirnice i obroci koji se pripremaju mališanima pod lupom su Zavoda za javno zdravlje Beograd, tu je i Institut za javno zdravlje "Batut", a svakodnevno su na terenu i sanitarni tehničari. Svaka od 17 predškolskih ustanova ima svoju centralnu kuhinju u kojima se sprema hrana za više od 34.000 mališana koliko ih je, u proseku, prisutno dnevno u obdaništima
Foto D. Dozet
Kako navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, o nabavci hrane, pripremi i osmišljavanju i distribuciji obroka za decu brine se oko 870 zaposlenih nutricionista, kuvara, šefova kuhinja, pekara, servirki, nabavljača, magacionera...Obroci se pripremaju dnevno, na osnovu jelovnika koji se planira na nedeljnom nivou.
- Osim bezbednog boravka dece u vrtićima, jedan od apsolutnih prioriteta je kvalitetna hrana koja se priprema u bezbednim kuhinjama i razvozi do vrtića bez mogućnosti kontaminacije, vozilima za prevoz hrane, u adekvatnoj ambalaži ili pakovanju - ističu u sekretarijatu. - Ishrana dece u predškolskim ustanovama je raznovrsna i uključeno je više od 140 namirnica, isključivo prve ili A klase.
SANITARNA INSPEKCIJA
KAKO u ovom segmentu rada nema mesta propustima, sanitarni inspektori se rotiraju na godinu dana.
Proces kontrole hrane podrazumeva svakodnevni obilazak sanitarnih tehničara u svim objektima, Zavod za javno zdravlje radi hemijske i mikrobiološke analize u svakom vrtiću pojedinačno. Dva puta godišnje svi zaposleni idu na zdravstveno-sanitarne preglede.
Za sve predškolske ustanove se, kroz postupke otvorenih javnih nabavki, nabavljaju iste namirnice, a jelovnike sastavljaju nutricionisti svake ustanove za svoju ustanovu na osnovu normativa za ishranu predškolske dece.
- Jelovnik sadrži i podatke o nutritivnim vrednostima (energetska vrednost, belančevine, masti, ugljeni hidrati, vitamini i minerali) - kažu nadležni. - U nedeljnom jelovniku su zastupljene sve vrste mesa (juneće, svinjsko, pileće, riba), raznovrsno povrće i sveže voće. Za decu sa nutritivnim alergijama postoji individualna ishrana, osim za alergiju na gluten, a roditelji imaju mogućnost da donesu hranu, uz saglasnost koju će potpisati sa predstavnicima predškolskih ustanova.
Ukoliko je roditelj nezadovoljan kvalitetom i kvantitetom obroka, može se obratiti saradniku za ishranu - nutiricionisti-dijetetičaru u ustanovi u kojoj boravi dete, kao i uložiti žalbu predškolskoj ustanovi.
UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
Komentari (0)